La Bangkok a început summitul Asia-Pacific, o reuniune foarte importantă la care participă peste 21 de lideri din regiune. Franța, care nu este membră, este invitată la această reuniune și este reprezentată de președintele Emmanuel Macron. Liderul de la Élysée a vorbit în deschiderea summitului despre stabilitate și echilibru în această regiune atât de vastă. Președintele Emmanuel Macron le-a vorbit participanților și despre războiul din Ucraina dar și despre consecințele acestuia.
Președintele Emmanuel Macron a vorbit încă din 2018 despre strategia indo-pacifică iar acum are ocazia să vorbească din nou despre această regiune atât de întinsă care se confruntă cu multe provocări. De notat că Franța este prima țară europeană invitată la forumul Cooperării Economice Asia-Pacific, pe scurt APEC. Nu este membră a acestui forum economic creat în 1989 care reunește 21 de țări din regiunea Asia-Pacific, adică 28% din populația globului.
Comentatorii scenei politice internaționale spun că până în 2030 această regiune va contribui cu 60% la PIB-ul mondial, în special prin rutele sale de transport maritim pentru comerțul internațional. Acest spațiu geografic a devenit subiect de competiție dar și de confruntări între două mari puteri economice cum sunt Statele Unite și China. Ȋn acest context Emmanuel Macron pledează pentru ceea ce poate fi numită o a treia cale, care nu este nici pro-China, nici pro-Statele Unite ale Americii, dar care ar face posibilă dezvoltarea unor schimburi fără un model hegemonic. ”Logica acestei strategii indo-pacifice, care este atât diplomatică, militară, economică și climatică, este o logică de echilibru și în această regiune, care este contestată, care este terenul unor confruntări între două dintre principalele puteri mondiale, este ideea de a gestiona echilibru fără confruntare”, spune Emmanuel Macron. De asemenea, Emmanuel Macron a reamintit, indirect, că prin teritoriile și spațiile marine pe care Franța le deține în această regiune, țara sa este și o putere indo-pacifică.
”Avem o prezentă militară puternică, peste 8.000 dintre militarii noștri sunt desfășurați în acest teritoriu. Avem din ce în ce mai multe operațiuni, în special maritime în regiune și avem, în acelați timp, parteneriate militare pe care le dorim dezvoltate”, mai spune Emmanuel Macron. Să mai spunem că pentru Franța importanța acestui summit se traduce și prin oportunitatea unor investiții în regiune. Schimburile comerciale dintre Franța și țările din zonă sunt estimate la aproximativ 264 miliarde de euro la nivelul anului trecut, ceea ce înseamnă 24% din comerțul mondial al Franței, potrivit Ministerului Europei și Afacerilor Externe.
Summit-ul de Cooperare economică Asia-Pacific se desfășoară pe fondul unui climat internațional tensionat, dominat de războiul din Ucraina dar și de rachetele nord-coreene. Emmanuel Macron a lansat un apel de la summitul APEC către toate țările acestui grup pentru a transmite Rusiei același mesaj, de oprire a războiului și de revenire la masa dialogului. ”Ȋn ultimele luni, Franța s-a concentrat nu numai pe susținerea Ucrainei și va continua să facă acest lucru, dar și pe colaborarea foarte strânsă cu diferite țări cum sunt China, India, cu întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină, pentru a creea un consens tot mai mare spunând: ”Acest război este și problema voastră” pentru că va creea foarte multă destabilizare. Ajutați-ne să transmitem același mesaj Rusiei: ”Opriți războiul, respectați ordinea internațională, reveniți la masa negocierilor”, pentru că toți trebuie să ne concentrăm pe provocările acestor vremuri”, a completat Emmanuel Macron.
Actualitatea internațională aduce pe agenda discuțiilor de la acest summit și alte subiecte importante, de la criza energetică, la inflație și schimburi economice, de la războiul din Ucraina la consecințele acestuia cum am văzut, la mediu și schimbările climatice. La final, liderii speră să ajungă și la un acord de liber schimb în zona Asia-Pacific, acord susținut de mai mulți lideri regionali care s-ar dori o contrabalansare a mai multor acorduri inițiate de Statele Unite ale Amercii.
Organizatorii acestui summit speră, de asemenea, la o serie de angajamente climatice concrete. Aici s-ar putea înscrie demersul guvernului thailandez de a prezenta participanților la acest summit un text care cuprinde obiectivele de la Bangkok, text descris ca o ”punere în aplicare a acordurilor de la Paris” pentru dezvoltare durabilă, inclusiv angajamente legislative și de investiții, un document care odată semnat ar putea fi considerat un succes pentru summit.