EMA
Medical

EMA a aprobat doua tratamente anti COVID Ronapreve şi Regkirona

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a emis, joi, un aviz pozitiv cu privire la două tratamente împotriva COVID-19, şi anume Ronapreve şi Regkirona.

Ronapreve şi Regkirona sunt aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente EMA ca fiind terapii promiţătoare în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, arată un comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Ambele sunt tratamente care se utilizează în stadiile timpurii ale infecţiei şi sunt pe bază de anticorpi monoclonali antivirali.

„Având în vedere creşterea numărului de infecţii COVID-19 în aproape toate statele membre, este încurajator faptul că mai multe tratamente promiţătoare se află în curs de dezvoltare în cadrul Strategiei noastre privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19. Astăzi facem un important pas înainte către obiectivul pe care ni l-am propus de a autoriza până la cinci tratamente noi în UE înainte de sfârşitul anului. Vaccinarea rămâne în continuare instrumentul-cheie pentru combaterea COVID-19, pentru protecţia împotriva infecţiei, spitalizării, decesului şi a consecinţelor pe termen lung ale bolii. Deşi UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetăţenii continuă să se îmbolnăvească şi să aibă nevoie de tratamente sigure şi eficace pentru a combate infecţia şi a îmbunătăţi nu numai perspectivele de recuperare mai rapidă, ci şi cele de supravieţuire”, a afirmat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, conform sursei citate.

Ea a adăugat că în cadrul Strategiei privind mijloacele terapeutice, „sprijinim statele membre în vederea accesului la medicamente noi prin intermediul achiziţiilor publice comune la nivelul UE”.

„Două acorduri de achiziţii publice au fost deja încheiate până în prezent şi se află în curs negocieri pentru mai multe mijloace terapeutice împotriva COVID-19, fiind evaluate în prezent de către EMA. Statele membre pot deja să recurgă la contractul nostru pentru 55 000 de tratamente cu Ronapreve. EMA evaluează în prezent alte şase medicamente care ar putea primi autorizaţia în curând, cu condiţia ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranţa şi eficacitatea lor. Progresele rapide realizate în cadrul ambiţioasei Strategii privind mijloacele terapeutice ne arată ce poate oferi o uniune europeană a sănătăţii. Progresul pandemiei în întreaga UE arată cât de fragilă este încă situaţia şi cât de important este ca pacienţii afectaţi de COVID-19 să aibă acces la tratamente sigure şi eficace. Însă această evoluţie demonstrează şi mai mult faptul că trebuie să continuăm campania de vaccinare, în special în statele membre cu rate de vaccinare scăzute. Vaccinarea este singura metodă preventivă care poate asigura ieşirea din criză”, a completat Stella Kyriakides.


Strategia UE privind mijloacele terapeutice vizează crearea unui portofoliu larg de mijloace terapeutice împotriva COVID-19 cu scopul de a dispune de trei până la cinci mijloace terapeutice noi până la sfârşitul anului. Ea cuprinde întregul ciclu de viaţă al medicamentelor, de la cercetare, dezvoltare, selectarea celor promiţătoare, aprobare reglementară rapidă, fabricare şi punere la dispoziţie pe scară largă, până la utilizarea finală.

O primă listă de cinci mijloace terapeutice promiţătoare a fost publicată în iunie 2021. În Octombrie 2021, Comisia a realizat o acţiune-cheie prin crearea unui portofoliu de 10 mijloace terapeutice potenţiale împotriva COVID-19. Lista este stabilită pe baza unor avize ştiinţifice independente şi cuprinde în principal mijloacele terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19 care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţa europeană. Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienţii din întreaga UE, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Atât Ronapreve cât şi Regkirona au fost incluse pe lista Comisiei de cinci mijloace terapeutice promiţătoare în iunie 2021, solicitând autorizaţia de introducere pe piaţă în octombrie 2021.

Strategia face parte dintr-o puternică uniune europeană a sănătăţii, utilizând o abordare coordonată la nivelul UE pentru a proteja mai bine sănătatea cetăţenilor noştri, pentru a dota UE şi statele sale membre cu mijloace menite să prevină şi să contracareze mai bine viitoarele pandemii, precum şi pentru a îmbunătăţi rezilienţa sistemelor de sănătate din Europa.