elicopterul H145M
Actualitate

Elicopterul H145M, care a lansat o rachetă Spiker ER în România, prezentat la Paris

Airbus Helicopters a realizat prima demonstrație de tragere cu racheta SPIKE ER2 de pe elicopterul H145M la un eveniment organizat la poligonul Cincu din Brașov, România. La mijlocul acestei luni francezii de la Airbus au prezentat modelul la Paris.

Acestă tragere demonstrativă care a fost efectuată de pe Elicopterul H145M, a adunat reprezentanți ai forțelor armate din unsprezece țări. Racheta aer-sol a fost de tipul Rafael SPIKE ER2 și reprezintă cea mai recentă extensie a sistemului de management al armelor HForce dezvoltat de Airbus Helicopters.

E vorba de modelul care a lansat în premieră o rachetă antitanc SPIKE ER, eveniment care a avut loc luna trecută, chiar în România, în poligonul de la Cincu, Brașov.

SPIKE ER reprezintă cea mai recentă extensie a sistemului de management a armelor numit HForce, dezvoltat de Airbus.

Lansarea rachetei în premieră în România a fost una complexă și a implicat un exercițiu la care au participat și forțele noastre speciale.

Mai exact, a fost simulat un exercițiu în care un H145M a oferit sprijin aerian luptătorilor români din Forțele pentru Operații Speciale, angajați într-o misiune de eliberare de ostatici. Lansarea a fost un succes.

La mijlocul acestei luni francezii de la Airbus au prezentat la Paris, în cadrul expoziției de tehnică militară Eurosatory, elicopterul multirol H145M, integrat cu o rachetă antitanc SPIKE ER dezvoltată de Rafael.

Airbus așteaptă cu interes demararea de către România a programului de înzestrare cu elicoptere.

În orice caz, interesul pentru acest program e major. Airbus va intra în competiție cu tandemul H145M – H215M, produse în România la Brașov, unde francezii au o relație de lungă durată cu industria noastră, potrivit