Medical

Durerile de măsea și parodontoza: care este legătura dintre ele?

Durerea dentară, o formă extrem de comună de durere orofacială (apărută la nivelul feței și/sau a cavității bucale) constituie unul dintre motivele principale pentru vizitele efectuate în regim de urgență la medicul stomatolog. Deoarece poate afecta capacitatea unei persoane de a mânca sau de a dormi, durerea de dinți necesită întotdeauna evaluare de specialitate, într-un cabinet de stomatologie.

 

Care sunt cauzele durerilor de măsea?

 

O durere de măsea reprezintă, în majoritatea cazurilor, un semnal că la nivelul acelei măselele există un proces inflamator determinat de o infecție sau de o traumă, precum o fractură sau o leziune dentară. Inflamația pulpei dentare, apărută în urma evoluției unei carii dentare sau post-traumatic, se asociază cu dureri de intensitate crescută, care se ameliorează în urma administrării medicamentelor analgezice.

 

Durerea de măsea poate fi asociată inclusiv cu anumite condiții medicale, cel mai comun cu parodontoza. Boala parodontală, de obicei nedureroasă, poate determina apariția unor dureri de dinți puternice, ascuțite, de regulă episodice. O astfel de durere, denumită generic durere parodontală de dinți, apare în majoritatea cazurilor pe fondul unei proaste igiene dentare.

 

Ce este parodontoza?

 

Pentru a putea înțelege legătura dintre durerile de măsea și parodontoza, este esențial să știm ce este parodontoza. În termeni medicali, parodontoza reprezintă o afecțiune cronică progresivă de natură inflamatorie, care implică țesuturile cu rol în fixarea și susținerea dinților. În cazul în care este netratată, parodontoza predispune la pierderea dinților și ulterior la diverse probleme de sănătate.

 

În ce situații parodontoza determină dureri de măsea?

 

Bolile parodontale cronice, precum parodontoza sau gingivita, sunt în puține ocazii asociate cu durerile dentare, simptomele bolilor parodontale implicând mai degrabă gingiile, care pot deveni inflamate și își pot modifica culoarea. Atunci când apar, durerile determinate de parodontoză sunt fie unele ușoare, dar ascuțite, fie foarte profunde, asociate cu apariția unui abces gingival sau parodontal.

 

Când este necesară vizita la medic?

 

Indiferent de intensitatea și de cauza durerilor dentare, vizita la medic stomatolog este recomandată încă de la debutul durerilor. Amânarea vizitei la medic poate crește riscul de complicații, în special dacă durerile sunt cauzate de o boală parodontală sau de o infecție acută. O persoană cu durere de masea care optează pentru administrarea repetată a medicamentelor analgezice sau antiinflamatoare, în vederea opririi durerilor, nu va obține decât o ameliorare pe termen scurt a durerilor, fără a trata însă problema principală. În plus, o astfel de abordare terapeutică va crește riscul de apariție a unor probleme gastrointestinale sau a unor complicații hepatice sau renale, la pacienții diagnosticați cu insuficiență hepatică sau renală.

 

Abcesele apărute la nivelul cavității bucale, indiferent de localizarea lor, vor necesita un tratament adecvat, cu medicamente antibiotice, care vor fi prescrise de medic și administrate doar după indicațiile acestuia. În cazul abceselor gingivale sau parodontale, amânarea vizitei la medicul dentist poate avea rezultate extrem de grave, deoarece infecția se poate răspândi către regiunile învecinate. În cazuri foarte rare, un abces dentar poate să se răspândească la nivelul creierului sau chiar în sânge, ducând la septicemie.

 

blank