Actualitate

Dupa declaratiile scandaloase, i se cere demisia vicepresedintelui CEC

Un vicepresedinte al CEC Bank, Mirela Iovu, a facut o serie de declaratii care au scandalizat opinia publica. Aceasta s-a aratat aproape nostalgica dupa vremurile in care datornicii erau ucisi si taiati in bucati sau legati la stalpul infamiei. Acum ministrului Finantelor Eugen Teodorovici i se cere sa o demita ‘urgent’ pe vicepresedinta CEC.
 
mirela-iovu
 
“Domnule Ministru,
 
Vă solicit public ca, în calitate de conducător al Ministerului de Finanțe, acționarul majoritar al CEC Bank, să determinați instant demiterea vicepreședintelui Mirela Iovu după declarațiile delirante făcute la adresa românilor care au datorii la bănci. Altfel, îi veți gira afirmațiile de o rea-credință maladivă și de o batjocură de neînchipuit la adresa oamenilor cinstiți care, în nume personal sau cu firmele pe care le dețin, au contractat credite, fiind unul dintre motoarele economiei, ca să nu mai spun, principalul motor al sistemul bancar.
 
Statul român, pe care îl reprezentanți, domnule Ministru, nu își poate asuma, în 2015, să “regrete” că azi vorbim de debitori onești în loc să-i tăiem bucăți ca în Roma Antică sau să-i legăm de catarg în piața publică, precum în Evul Mediu, așa cum consideră doamna Iovu că ar trebui făcut.
 
Vă amintesc că, recent, guvernatorul Isărescu aprecia că, în România, creditarea a murit nu din cauza crizei economice, ci din cauza relației rupte între bancheri și cetățeni. Nu cred că păstrarea în funcție a doamnei Iovu va ajuta la restabilirea acestei încrederi.
 
În calitatea mea de deputat nu pot face mai mult decât să vă adresez luni o interpelare care să conțină toate rândurile de mai sus. Consider însă că, din respect pentru cetățenii acestei țări, fie că au sau nu credite la banca statului, demiterea doamnei Iovu nu mai poate aștepta ziua de luni”, ii transmite ministrului intr-o scrisoare deschisa deputatul PNL Daniel Zamfir.
 
Scandalul a fost iscat de declaratiile scandaloase ale vicepreşedintelui CEC Bank Mirela Iovu care si-a dat arama pe fata la o conferinţă despre viitorul băncilor. Referindu-se la legea insolvenţei personale, oficialul băncii de stat şi-a manifestat regretul că românilor faliţi li se dă o a doua şansă, în vreme ce Roma antică avea legi mult mai dure în acest domeniu.
 
După ce şi-a manifestat îndoiala cu privire la onestitatea celor finanţaţi de bănci, vicepreşedintele CEC Bank a dat câteva exemple extreme.
 
“Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi cum erau trataţi faliţii în Roma Antică. Faliţii, în funcţie de numărul creditorilor, erau ucişi şi tăiaţi în atâtea bucăţi câţi creditori aveau. În Evul Mediu se folosea stâlpul infamiei şi mai era obiceiul legării de un catarg în piaţă publică sau purtarea datornicului pe străzi. Există şi închisoarea datornicilor, unde capul familiei era încarcerat. Şi noi, în Codul Civil de la 1864 aveam închisoarea datornicilor. Dar, în decursul anilor s-a ajuns de la uciderea debitorului, până la acordarea unei a două şanse, în 2014”, a spuns Iovu, potrivit HotNews.ro.
 
“Nu se mai vorbeşte despre debitorul de rea credinţă. Azi vorbim de debitori oneşti cărora trebuie să li se acorde a două şansă. Personal nu sunt pe o pantă optimistă – legea insolvenţei nu este perfectă şi nu ar putea fi vreodată perfectă”, crede vicepreşedintele CEC Bank.
 
“Prin modul deficitar de aplicare a legii insolvenţei ne vom confruntă că bancheri cu o distincţie clară între faliment onest şi faliment fraudulos. Nu aş vrea să generalizez şi să spun că toţi cei care intră în insolvenţă o fac în mod fraudulos. Mi-ar fi plăcut să văd, că urmare a intrării în vigoare a Legii Insolvenţei, cât mai multe prevenţii sau măsuri de prevenţie. Statistica mi-a arătat că s-au încheiat prea puţine contracte de concordat preventiv care să ducă la prevenirea insolvenţei”, a conchis Mirela Iovu.