Drenaj limfatic
Medical

Drenaj limfatic, gratuit, la M Care, cu bilet de trimite

Menit să ajute la buna funcționare a sistemului limfatic, drenaj limfatic are, deopotrivă, beneficii medicale și estetice. Sistemul limfatic, parte din sistemul circulator, este cel care face schimbul de substanțe între țesuturi și sânge. Practic, sistemul limfatic este ca un gardian ce veghează la buna funcționare a imunității organismului și filtrează reziduurile metabolice.

“Sistemul limfatic are la bază o rețea de vase ce transportă limfa, încărcată cu o concentrație mare de limfocite, către ganglioni, pentru a fi curățată. Dușmanii bunei funcționări a acestui sistem sunt sedentarismul, stresul, munca de birou, dar și bolile endocrine, circulatorii sau cardiace și oncologice. Noi facem, pentru pacientele noastre, drenaj limfatic terapeutic, indicat după mastectomie sau histerectomie. Procedura este gratuită, în baza internării cu bilet de trimitere”,explică Adriana Kerai, asistent medical generalist, specializat în drenaj limfatic, la Centrul de Îngrijiri Paliative M Care ( 021/9136 sau 0755029266/ 0726023802).

Cum apare limfedemul

Când fluxul limfatic este congestionat, obstrucționat, se acumulează toxine iar țesuturile se umflă. Acesta este limfedemul.

“Limfedemul primar poate fi prezent încă de la naştere, deşi simptomele pot apărea mai târziu în viaţă, iar limfedemul secundar este generat de blocarea vaselor limfatice, în urma unor afecțiuni sau intervenții chirurgicale. În mare parte dintre cazuri, limfedemul secundar apare în urma operației de cancer mamar și a radioterapiei. Însă, în orice tip de intervenție chirurgicală, în care se elimină nodulii limfatici sau se produc leziuni ale vaselor limfatice, cum ar și operația de îndepărtare a excesului de grăsime și piele din zona abdominală sau smulgerea varicelor, de exemplu, poate apare limfedemul secundar. De asemenea, mai poate apare la pacienții care stau mult în pat, pentru că circulația limfei nu este facilitată. Limfedemul apărut în urma intervenției de mastectomie/histerectomie este spontan și devine ireversibil Odată instalat, acesta nu se vindecă, ci devine un stil de viață. Prevenția apariției complicațiilor este foarte importantă și constă în evitarea înțepăturilor, a frigului dar și a căldurii excesive. Astfel vă feriți de apariția erizipelului ”, explică Adriana Kerai.
În ce constă drenajul limfatic

Procedura de drenaj limfatic limfatic terapeutic se poate realiza manual sau prin metode compresive, este neinvazivă și nu are efecte adverse.

”Drenajul limfatic poate fi chiar relaxant. El se realizează în sensul circulației limfei și poate fi oprit în orice moment, dacă pacientul acuză senzație de disconfort sau simte că îi amorțesc picioarele. Prin acest tip de masaj se pune în mișcare limfa, iar eliminarea toxinelor este accelerată, organismul regenerându-se mult mai bine. De asemenea, mușchii se relaxează, retenția de apă este eliminată,digestia este stimulată se întărește sistemul imunitar iar inflamația apărută post intervenție chirurgicală și/sau radioterapie este diminuată. Drenajul zilnic, asociat cu kinetoterapie, pentru recăpătarea mobilității, aplicarea unui bandaj compresiv special efectuat pentru reducerea edemului și purtarea de mănuși compresivezilnic, sunt de mare ajutor”, explică Adriana Kerai.

Contraindicațiile drenajului limfatic
epilepsie
boli renale
boli hepatice afecțiuni venoase acute
boli cardiace
femei gravide
Pentru a beneficia de drenaj limfatic gratuit, la M Care, în afara biletului de trimitere este necesar să aveți făcută și o ecografie Doppler. În cele 14 zile de internare veți beneficia de 10 ședințe de drenaj limfatic.

blank