STB
Actualitate

Dosar penal pentru greva STB care a paralizat transportul public. Ce riscă cei care au împiedicat ieșirea pe traseu a autobuzelor și tramvaielor

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 au deschis un dosar penal in rem cu privire la greva șoferilor Societății de Transport București (STB), au spus oficialii instituției.

Poliția Capitalei a precizat că pentru aceleași fapte, la Parchet a fost înregistrată o plângere penală de la STB și sesizarea din oficiu a Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public.

„Având în vedere protestul organizat de către angajați ai Societății de Transport București, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliție pentru Transportul Public s-a sesizat din oficiu, ieri, 20 ianuarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevazute de lege (Legea dialogului social – nr. 62 din 2011). Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Aceleași aspecte fac obiectul unei plângeri penale transmise de către Societatea de Transport București către unitatea de parchet menționată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”, a anunțat, vineri, Poliția Capitalei.

Oficialii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 au declarat, pentru Gândul, că în dosarul penal înregistrat ”se fac cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de declarare a grevei cu încălcarea Legii dialogului social”.

Unul dintre articolele cu privire la care procurorii au suspiciuni că a fost încălcat este 191, aliniatul (1) din Legea 62/2011, respectiv Legea dialogului social.

Conform textului de lege, „participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe”.

Directorul STB, Adrian Criț, declara că au fost câțiva șoferi STB care au vrut să iasă pe traseu, joi dimineață, în ciuda grevei generale care a fost anunțată încă de la primele ore ale zilei. El a dat ca exemplu un șofer de pe linia de troleibuz 85, care a ieșit pe traseu, dar a fost nevoit să se se întoarcă la depoul Vatra Luminoasă, după ce ar fi fost sunat de sindicaliști. Ulterior, într-un comunicat, STB anunță că au existat mai mulți ”angajați fideli care au decis să respecte legea și să-și îndeplinească sarcinile de lucru”.

Dacă procurorii vor stabili, în urma cercetării faptelor reclamate și pe baza probelor pe care le vor strânge în anchetă, că unii dintre șoferi au vrut să iasă cu autobuze, troleibuze sau tramvaie pe traseu după declanșarea grevei, dar au fost împiedicați, cei vinovați vor fi puși sub acuzare.

Dosarul penal a fost deschis în urma unui proces-verbal de sesizare depus de Brigada de Poliție pentru Transportul Public. Tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 a fost depusă o plângere penală, cu privire la aceleași fapte, de către conducerea STB.

În paralel, vineri, de la ora 12.00, la Tribunalul București se judecă o solicitare depusă tot de STB prin care se cere constatarea nelegalității grevei.

Joi, magistrații de la Tribunalul București au dispus suspendarea grevei angajaților Societății de Transport București și reluarea imediată a activității.

Deși hotărârea instanței este executorie, angajații protestatari nu au reluat activitatea, transportul cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele STB rămânând în continuare blocat.

Acțiunea în instanță a fost introdusă de conducerea STB, care a reclamat că greva este ilegală, nefiind parcurși pașii procedurali.

Greva șoferilor STB a paralizat transportul public în București
Angajații STB, societatea de transport public din București, au intrat joi dimineață în grevă generală, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate. Greva continuă și vineri, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate.

Directorul societății de transport din Capitală a replicat că salariul mediu brut este de 7.000 de lei, i-a acuzat pe sindicaliști de acțiuni ilegale și a vorbit despre furturi de combustibil și de probleme cu comenzile de piese.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că greva este ilegală, orchestrată de sindicatul reprezentativ condus de liderul sindical Vasile Petrariu, consilier general PSD.

STB a transmis joi seară, printr-un comunicat de presă, că personalul implicat în greva care a imobilizat astăzi Capitala refuză să-și reia activitatea și există posibilitatea ca protestul să continue și vineri.

STB cere anchetarea a 14 organizatori ai grevei șoferilor
Conducerea STB a făcut, joi, plângere la Poliția Română împotriva a 14 persoane care ar fi organizat greva de joi. Primul pe lista celor 14 este Vasile Petrariu, șeful principalului sindicat din STB. Printre motivele pentru care STB vrea ca organizatorii să fie cercetați este și împiedicarea unui șofer de a ieși pe traseu, joi, când toți ceilalți colegi ai acestuia au intrat în grevă.

Conducerea STB solicită Poliției ca cele 14 persoane să fie anchetate pentru că ar fi încălcat art. 29 din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, coroborat cu art. 205 și 218 alin. 3 din Legea nr. 62/2011.

„În fapt, în data de 20.01.2022 are loc o grevă a angajaților Societății de Transport București STB cu încetarea totală a lucrului, grevă care a condus la o perturbare majoră a traficului, cu repercusiuni grave asupra climatului social și de ordine publică în Municipiului București și Județul Ifov”, se arată în plângerea celor de la STB.

Potrivit articolului 29 din Legea 55/2020, ”pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, în unitățile operative de la sectoarele nucleare, în unitățile cu foc continuu, în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă”.

Articolul 205 din Legea 62/2011 a dialogului social, la care STB face referire în plângere, prevede că ”în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, greva este permisă cu condiția ca organizatorii grevei să asigure serviciile, dar nu mai puțin de o treime din activitatea normală”.

Totodată, potrivit articolului 218 din Legea Dialogului Social, ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă fapta persoanei care, prin amenințări ori prin violențe, împiedică ori obligă un angajat sau un grup de angajați să participe la grevă ori să muncească în timpul grevei”.

blank