IT&C, Stiri

În doi ani vom avea calculatoare fără cabluri

212150maxim

Intraţi bine în era wireless (fără fir), nu ne mai plac conectorii fizici, iar cablurile sunt tot mai inestetice în condiţiile în care producătorii de calculatoare şi monitoare se îngrijesc tot mai mult de design.

În cadrul conferinţei pe care a organizat-o în cadrul COMPUTEX, Intel a anunţat că intenţionează să rezolve această problemă şi promite că ne va oferi calculatoare fără cabluri începând cu 2016.

Un producător tradiţional de echipamente de reţea, compania Intel a fost implicată de la bun început în dezvoltarea şi promovarea standardelor Wi-Fi, compania lansând şi un standard de streaming wireless cu lăţime mare de bandă şi latenţe mici: WiDi. Aceşti doi paşi sunt insuficienţi pentru a elimina toate cablurile din jurul nostru, însă Intel promite că, începând cu 2016, PC-ul integral wireless va deveni o realitate.

Nici una dintre tehnologiile pe care Intel intenţionează să le folosească nu este o noutate, despre toate acestea vorbindu-se deja de ceva vreme. De exemplu, conexiunile de date wireless vor folosi WiGig, un standard radio care va folosi frecvenţa de 60 GHz şi care promite lăţimi de bandă de până la 7 Gbps, în timp ce încărcarea wireless va folosi sistemul cu rezonanţă magnetică Rezence, care este promovat de către Alliance for Wireless Power.

Toate aceste tehnologii sunt încă în etapa testării şi certificării, însă Intel promite că acestea vor fi disponibile şi vor fi integrate până la sfârşitul anului viitor. Platforma hardware cu care Intel va promova toate aceste tehnologii este Skylake, care va fi lansată după încă nelansatul Broadwell. Aceasta urmează să fie prezentată undeva către finalul anului viitor, produsele şi accesoriile compatibile urmând să vadă lumina zilei undeva în cursul lui 2016.

Intel Skylake va fi o micro-arhitectură nouă, spre deosebire de Broadwell, care va oferi doar o îmbunătăţire pentru actuala generaţie Haswell, iar de avantajele conectivităţii wireless integrale promisă de Intel vor beneficia sistemele desktop, laptopurile şi tabletele.

blank