Directorul
Actualitate

Directorul OMS anunță că în 2022 e posibil să se încheie faza acută a pandemiei COVID

Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă din cadrul Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că faza acută a pandemiei de coronavirus s-ar putea încheia în 2022. Coronavirusul, însă, nu va dispărea complet.

OMS, despre pericolul Omicron

Ryan a mai spus că e prea devreme să știm cu precizie cât de severă e Omicron, noua variantă de coronavirus, atât timp cât aceasta nu se răspândeşte la scară mai largă în rândul celor mai în vârstă, notează Reuters.

Pe de altă parte, OMS avertizează că Omicron ar putea să copleșească sistemele sanitare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a vorbit chiar de un „tsunami de cazuri”, dat fiind că variantele Delta și Omcron circulă simultan.

„Delta şi Omicrom împing cazurile spre cifre record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi şi ale numărului de decese. Sunt foarte îngrijorat că Omicron, care e foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a declarat directorul OMS.

Potrivit Organizației, fiecare țară ar trevui să ajungă la un nivel de acoperie vaccinală de minim 70%, până la jumătatea anului 2022, pentru a se termina faza acută a pandemiei.

OMS: Numărul pacienților spitalizați va exploda
Anterior, și Catherine Smallwood, tot reprezentant OMS, a avertizat că numărul spitalizărilor va crește din cauza Omicron.

„Chiar dacă este asociată cu o formă a bolii mai puţin gravă, Omicron va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi”, a declarat Smallwood.

Omicron a devenit deja varianta dominantă în mai multe state europene și ar putea deveni și în România luna viitoare sau poate chiar mai devreme.

blank