Actualitate

Deputatul Bogdan Diaconu vrea ca romii sa se numeasca tigani

Liderul PRU, deputatul Bogdan Diaconu, a prezentat astăzi pe pagina sa de socializare proiectul de lege ”privind revenirea la denumirea oficială de ”țigani” a persoanelor intitulate ”de etnie romă” ”. Liderul naționalist propune în textul oferit spre dezbatere ca ”denumirea oficială a etniei rome în România să revină la denumirea de etnie ”țigănească”, iar ”etnicii romi să fie intitulați în mod oficial ”țigani” ”. Liderul Partidului România Unită precizează în textul proiectului de lege că denumirile ”țigan”, ”țigănesc” și derivativele lor nu sunt folosite în sens peiorativ, dar solicită ca ”toate documentele și denumirile oficiale din România să utilizeze denumirea de ”țigan”, ”țigănesc” și derivativele lor în loc de ”rom”, ”rrom” și derivativele lor”.
 
În expunerea sa de motive, deputatul își justifică inițiativa din dorința de evitare a confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român și cea de ”rom”. Diaconu spune că ”această confuzie a adus foarte multe prejudicii de imagine României și românilor, ultimul caz în acest sens fiind documentarul injurios ”The Romanians are coming” difuzat de canalul britanic Channel 4 și care a fost vizionat de milioane de cetățeni britanici. ”Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia între romi și români, titlul său fiind despre venirea românilor în Marea Britanie, dar materialul punând accentul pe comportamentul și viața țiganilor în Marea Britanie”, se mai spune expunerea de motive.
 
Deputatul Bogdan Diaconu vrea ca romii sa se numeasca tigani
Deputatul Bogdan Diaconu vrea ca romii sa se numeasca tigani
 
Diaconu crede că acest documentar ”este doar un exemplu despre felul în care confuzia dintre rom și român a fost exploatată de media occidentală pentru a denigra imaginea României și a-i transforma pe românii aflați în afara țării într-o categorie respinsă de societate, acuzată de diferite lucruri nereale, situație cu care se confruntă foarte mulți români nu doar când doresc să lucreze în țările europene, ci și când se duc acolo pentru turism”.
Din cauza acceptării oficiale a denumirii de rom, România și-a schimbat și abrevierea internațională care era ”ROM” și a trecut la ”ROU”, pentru a evita confuzia. Este o premieră internațională ca un stat să își schimbe abrevierea denumirii pentru că i-a acordat unei minorități o denumire asemănătoare cu a sa.
 
Liderul PRU mai spune că termenul de ”țigan” și ”țigănesc” propus de lege nu este folosit în sens peiorativ, el fiind folosit pe scară largă și în alte limbi europene, la fel ca și denumirea de ”gypsy”, cuvântul ”rom” fiind o invenție recentă: Gypsy în engleză, Gitano în spaniolă, Gitans sau Tsiganes în franceză, Cigány în ungurește, Ciganos în portugheză, Zigeuner în germană și olandeză, Zingari în italiană, cikany în cehă, cigani sau cigane în limbile slave.
Diaconu argumentează că termenul de ”rom” este o invenție recentă de vreme ce, pentru o perioadă lungă de timp, Consiliul Europei a folosit termenul de ”Gypsies”, iar nu de ”rom”, începând cu 1969, data la care un document oficial al CE a făcut referire la această etnie.
 
De asemenea, președintele Partidului România Unită acuză statul român că și-a asumat denumirea de rom/rrom în urma unui memorandum al ministrului de Externe Petre Roman în anul 2000 și că a comis ”o greșeală majoră” pentru că adoptarea acestei denumiri ”contravenea direct intereselor sale și avea să dea naștere unor confuzii dramatice pentru românii aflați în afara granițelor”.
blank