Soloviov
Actualitate

De la Moscova, Soloviov agita spiritele in Republica Moldova: „Brigada ‘Fulger’ vrea sa inabuse protestele din Gagauzia”

Brigada cu destinatie speciala ‘Fulger’ a politiei moldovene a demarat joi la Comrat, centrul administrativ al regiunii autonome Gagauzia din sudul Republicii Moldova, o serie de exercitii tactice, despre care autoritatile moldovene spun ca le organizeaza cu regularitate in zona, dar evenimentul a fost imediat speculat de propaganda Kremlinului, de Vladimir Soloviov, conform Deschide.md.

Propagandistul nr.1 al Moscovei, Vladimir Soloviov, a difuzat joi pe canalul sau de Telegram ca autoritatile de la Chisinau au trimis brigada cu destinatie speciala ‘Fulger’ in regiunea autonoma Gagauzia ‘pentru a inabusi proteste antiguvernamentale’, conform media citate.

In postarea sa, Soloviov sustine, citand canale Telegram din Gagauzia, ca ‘serviciul de presa al Ministerului de Interne moldovean nu a comunicat’ despre planificarea unor astfel de exercitii in Gagauzia. Mai departe, el afirma, referindu-se la aceleasi surse gagauze, ca de fapt ar fi vorba despre ‘inabusirea unor proteste antiguvernamentale care au loc in regiune de cateva saptamani’. In acest sens, Soloviov citeaza un canal de Telegram din Gagauzia care sprijina agresiunea rusa in Ucraina si asteapta ca fortele ruse sa ajunga cat mai repede la granitele Republicii Moldova, noteaza Deschide.md.

Printre sursele ‘de incredere’ la care se refera propagandistul Kremlinului figureaza Pridnestrovie online, publicatie din Transnistria, si Gagauznews, care a fost blocata de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau dupa declansarea invaziei ruse in Ucraina pentru raspandirea de informatii ce incita la ura si razboi.

In acest context, Pridnestrovie online scrie ca ‘conducerea (moldoveana) se teme ca situatia va scapa de sub control, asa ca a luat decizia sa trimita trupe speciale in regiune’.

Pe fondul manipularilor diseminate de unele media regionale, dar si direct de canale de la Moscova, politia Republicii Moldova a tinut sa vina cu o precizare despre prezenta brigadei ‘Fulger’ la Comrat.

‘Cu referire la informatiile care circula in mediul online despre aplicatiile efectuate de Brigada de politie cu destinatie speciala ‘Fulger’ a IGP la Comrat, precizam ca este vorba despre niste exercitii tactice care au fost organizate cu regularitate pentru a verifica capacitatea de reactie si de interventie a angajatilor’, mentioneaza politia moldoveana intr-un comunicat postat pe contul sau Telegram.

‘Acest tip de exercitii vor avea loc pe intreg teritoriul tarii. Rugam cetatenii sa se informeze din surse sigure si sa-si pastreze calmul, fiind vorba despre antrenamente ale subdiviziunii noastre cu statut special, care au loc in permanenta’, potrivit textului, citat de Radio Chisinau.

Moscova a fost deranjata de masurile luate de Chisinau dupa 24 februarie pentru limitarea propagarii dezinformarii ruse in media din Republica Moldova pe fondul campaniei sale militare in Ucraina. Cel mai recent, la 13 august, Ministerul rus de Externe a denuntat ‘degradarea’ situatiei presei in Republica Moldova si a cerut autoritatilor moldovene sa-si revizuiasca politica in raport cu drepturile si libertatile populatiei, conform Deschide.md.

Regiunea autonoma Gagauzia mentine relatii stranse cu Rusia. La un referendum controversat din 2014, 98,47% dintre participanti s-au pronuntat pentru aderarea Republicii Moldova la fosta Uniune vamala intre Rusia, Belarus si Kazahstan. In 2008, Adunarea Populara (parlamentul local) a sprijinit decizia Rusiei de a recunoaste Abhazia si Osetia de Sud – doua provincii secesioniste ale Georgiei – ca republici independente, potrivit media de peste Prut.