Medical

DE CE APAR AFTELE BUCALE ȘI CUM SĂ LE TRATEZI EFICIENT

Acele răni mici, albe și dureroase care se formează în interiorul gurii, pe buze, obraji, gingii și limbă, numite afte bucale, pot apărea când ți-e lumea mai dragă, spre urmare cu siguranță ți-ai dori să scapi cât mai repede de ele.

Cauzele apariției aftelor bucale sunt foarte diverse, fiecare persoană poate depista motive individuale, dar specialiștii le-au identificat pe acestea ca fiind cel mai des întâlnite:

  • periajul agresiv al dinților cu o periuță cu peri tari
  • mușcăturile accidentale ale pielii obrazului
  • consumul de alimente picante sau acide
  • fluctuațiile hormonale
  • deficitul de vitamine și minerale (B9, B12, zinc, fier)
  • alergiile și sensibilitățile alimentare
  • stresul emoțional și psihic
  • imunitatea scăzută

Aftele bucale pot recidiva și apărea de până la patru ori pe an. Partea bună este că acestea nu sunt contagioase, dar într-adevăr provoacă disconfort la vorbit și mâncat.

Cele mai bune tratamente pentru aftele bucale

Deși în mod normal aftele bucale se vindecă de la sine în decurs de două săptămâni, există mai multe metode prin care poți grăbi refacerea țesutului afectat. Multe dintre acestea sunt la îndemână, fiind vorba de ingrediente pe care le putem găsi în casă.

  1. Gargara cu sare sau bicarbonat de sodiu

Clătirea gurii cu apă sărată poate fi un pic dureroasă pentru leziunile bucale de orice fel, dar ajută la vindecarea mai rapidă a aftelor. O linguriță de sare dizolvată într-o cană cu apă este de ajuns pentru a face o soluție cu care poți să faci gargară de mai multe ori pe zi.

Sarea poate fi înlocuită și cu bicarbonatul de sodiu, care are proprietatea de a restabi echilibrul pH-ului și de a reduce inflamația, fapte ce contribuie la o recuperare de succes.

Recomandarea este să nu înghițiți apa cu care îți clătești gura, nu este periculoasă, dar nici benefică.

2. Compresele cu ceai de mușețel

Mușețelul este folosit, de regulă, ca remediu natural pentru vindecarea rănilor și ameliorarea durerii. Compușii să au proprietăți antiinflamatorii și antiseptice. Folosește un pliculeț de ceai pe care să îl aplici pe rană, după ce l-ai înmuiat în prealabil într-o cană cu apă caldă. Lasă-l să acționeze câteva minute și repetă procedura de trei ori pe zi. De asemenea, îți poți clăti gura și cu ceaiul de mușețel.

3. Unguentele pentru afte bucale

La farmacie poți găsi mai multe tipuri de tratamente pentru afte bucale sub formă de gel, spray sau apă de gură. Aceste produse formează o peliculă deasupra aftelor, calmează și contribuie la vindecarea pe cale naturală a ţesuturilor afectate. Pentru aceste tratamente nu este nevoie de rețetă de la medic, întreabă farmacistul care produs consideră că ți se va potrivi.

4. Echinaceea

Această plantă are proprietăți de vindecare a rănilor și de stimulare a sistemului imunitar, ceea ce ajuta la vindecarea aftelor sau la prevenirea formării acestora.

Poți folosi extract de echinaceea sub formă lichidă cu care să îți clătești gura atunci când ai afte sau consumă-l ca atare pentru a-ți întări imunitatea.

5. Salvia

Ceaiul de salvie este folosit în mod obișnuit pentru a calma inflamațiile gurii sau inflamațiile dentare. Apa de gură cu salvie este eficientă pentru multe probleme orale. Are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antiseptice și astringente. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerii.

Pentru gargară te poți folosi de o infuzie de salvie pe care să o prepari singur: adaugă apă clocotindă peste 2 linguri cu frunze de salvie, ține-le la înmuiat pentru 5 minute și strecoară soluția după. Așteaptă până se răcește și apoi clătește gura și scuipă lichidul.

Dacă aftele bucale nu se vindecă în decurs de 14 zile sau sunt mai mari de 2 centimetri, cresc în număr, adresează-te medicului de familie, stomatologului sau dermatologului.

blank