Este foarte greu sa iti faci dreptate in Romania atunci cand Justitia este este”mana in mana” cu infractorii.
“La miile de pagini ale dosarului si zecile de probe depuse la acesta, instanta intoarce dosarul la D.N.A. pentru investigatii, iar procurorii nu iau in cosiderare nicio dovada si da al doi-lea N.U.P.. Cu atatea probe, justitia nu iti poate face dreptate; in aceste conditii nici nu putem discuta cu privire la persoanele care nu au probe sau nu au probe suficiente, persoane care au fost inselate, ce sanse pot avea acestea?”
Va prezentam un caz semnificativ pentru starea (in)justitiei din Romania de astazi, un caz relevant ce denota implicarea unor personaje corupte ce lucreaza sub pulpana autoritatilor statului in malversatiuni dubioase si complicitati cu infractorii.
Dosarul de mii de pagini, arata modul prin care un roman cu cetatenie straina, plecat in urma cu 34 de ani in Canada, a venit sa investeasca in tara sa de origine si este jefuit de bunurile sale, dupa care, desi se adreseaza Justitiei si organelor legii, constata cu stupoare ca infractorii beneficiaza de imunitate si protectie. Cetateanul canadian s-a adresat tuturor institutiilor statului, insa acestea i-au ingnorat probele.
Redam sinteza cazului si solicitam public organelor in drept autosesizarea si tragerea la raspundere a celor vinovati.
INFORMATII REZUMATE CU PRIVIRE LA DOSAR
In cursul anului 2007 Nasarimba Alexandru si sotia sa Nasarimba Monica (fosta Clepe) impreuna cu Clepe Florin Sabin si Clepe Liana au dorit sa demareze o afacere in Oradea. Trebuiau sa infiinteze 2 SRL-uri cu obiect de activitate diferit, respectiv comert si constructii, anticariat, dealer de masini de epoca si altele, unde fiecare trebuia sa detina 50%-50% din actiunile fiecarei societati.
La sugestia sotilor Clepe, Nasarimba Alexandru a fost de acord sa le ofere suma de 55 000 USD pentru achizitionarea a doua mori de tocat piatra. Suma de 55 000 USD a fost extrasa din contul Nasarimba Alexandru de catre tatal invinuitului, Clepe Florian.
De asemenea, cei 2 soti i-au propus lui Nasarimba Alexandru sa faca si o afacere cu masini de epoca, acesta a fost de acord cu conditia ca sa participe cu totii la achizitionarea lor. Sotii Clepe au sustinut ca vor intra in curand in posesia unei sume de 650 000 euro in urma unei tranzactii imobiliare si ca vor contribui si ei, dar mai tarziu.
Se poate verifica faptul ca proprietarul terenului pe care urma sa il obtina numitul Clepe Florian Sabin prin acte false si smecherii s-a judecat in instanta cu acesta pentru ca, asa cum am mentionat si mai sus, terenul urma a fi dobandit prin mijloace nelegale, frauduloase.
Invinuitii au incercat prin inducere in eroare sa ii convinga pe sotii Nasarimba ca afacerea este profitabila, ca au facut serioase analize ale pietei romanesti de la acea vreme, fara sa le aduca la cunostinta sotilor Nasarimba faptul ca ei aveau deja o firma in domeniu inca din anul 2004. Liana si Florin Clepe, pentru a-l convinge pe Nasarimba Alexandru ca afacerea cu masini de epoca este foarte profitabila, i-a mai zis ca ei au vandut anterior o masina de epoca la schimb la un italian pe o hala care are valoarea de 300 000 euro.
Nasarimba Alexandru impreuna cu sotia lui i-au crezut pe sotii Celpe Florin si Liana; in consecinta, au contactat un dealer de masini de epoca din MIAMI FLORIDA, SUA, cu care au negociat achizitionarea a 14 masini de epoca, la negociere fiind prezenti telefonic, pe speaker, si sotii Clepe. Pretul final al masinilor a fost de 92 500 USD.
La sugestia lui Clepe Florin si Liana, masinile au fost cumparate pe numele acestuia, dar cu banii lui Nasarimba Alexandru, sub pretextul ca Florin Clepe este cetatean roman si nu plateste taxe atat de mari, spre deosebire de Nasarimba Alexandru, care nu era cetatean roman si nu ar fi putut aduce masinile in Romania.
Mai mult decat atat, tot la cererea sotilor Clepe, in cadrul convorbirii telefonice, Nasarimba Alexandru l-a rugat pe Ted Vernon sa nu treaca in acte suma reala de 92.500 USD, aceasta sa nu depaseasca 30 000 USD. Dealerul Ted Vernon i-a spus ca “daca ei doresc va trece o alta valoare in acte pentru a le facilita situatia lor in Romania, dar sa fie cu bagare de seama ca nu cumva prin aceasta strategie sa fie inselat de catre invinuiti, chiar daca acestia ii sunt rude.”
Sotii Clepe, prin conspiratie au pregatit totul meticulos, de la bun inceput, intentia lor fiind aceea de a insela in conditiile in care o singura masina putea fi vanduta cu 30 000-50 000 EURO.
Cheltuielile de transport a automobilelor din USA pana in Romania ar fi trebuit sa fie suportate de catre Clepe Florin, insa acesta a refuzat din diverse motive. Transportul a costat 11 760 USD si a fost suportat tot de Nasarimba Alexandru. Masinile au fost imbarcate pe vapor si trimise in portul Bremenhaven din Germania, de unde au fost preluate de sotii Clepe si aduse in Romania.
O data ajunse in Romania, masinile trebuiau inmatriculate, sotii Clepe au decis sa le inmatriculeze in Ungaria pe un alt nume de unde reiese faptul ca masinile au fost deja vandute. Liana si Florin Clepe au mai luat si suma de 35 000 EURO de la sotii Nasarimba sub pretextul platii taxelor de inmatriculare.
Sotii Nasarimba au facut cercetari si, dupa legea romana, aceste taxe erau de numai 200 de euro pe masina. Liana si Florin Clepe i-au inselat inca odata pe sotii Nasarimba, acestia demonstrand cu extrasele de banca, iar numitii recunoscand acest fapt in primele declaratii, insa procurorii DNA nu au luat aceste dovezi in considerare.
In perioada 29 mai 2008, cand au venit in Romania, sotii Nasarimba au aflat ca in tot acest timp societatile comerciale nu au fost infiintate asa cum le-a fost intelegerea cu sotii Clepe, iar masinile de epoca sunt inchiriate pentru diverse evenimente si ca produc bani si profit pentru Clepe Florin si Liana.
La data de 1 iulie 2008, Clepe Florin l-a asigurat pe Nasarimba Alexandru ca nu are nici o intentie sa ii “traga teapa”, ca el vrea sa rezolve afacerea cu masinile si cu materialele de constructie, insa din cauza unor cheltuieli mari pe care le-a avut in ultima perioada si dat fiind faptul ca lucrurile se urnesc greu la inceput, au tergiversat infiintarea firmelor si il roaga sa il inteleaga.
Florin Clepe l-a rugat pe Nasarimba Alexandru sa ii acorde cateva luni pasuire pentru infiintarea firmelor, deoarece ei (familia Clepe) urmeaza sa primesca o suma mare de bani si l-au rugat pe Nasarimba Alexandru sa mai investeasca inca 200 000 de USD pentru a mai lua 12 masini.
Acesta i-a dat suma de 185 000 USD, primind la schimb un inscris prin care Clepe Florin recunoaste ca a primit suma de 185 000 USD de la Nasarimba Alexandru. Acest inscris este semnat personal de catre Florin cu stampila firmei “Metaby” SRL, unde pretindea ca are calitatea de asociat. Nasarimba Alexandru si sotia dumnealui, de buna credinta nu au luat in calcul varianta ca Florin avea sa cesioneze cu rea credinta toate partile sociale pe care le detinea firma “Metaby” SRL si sa ii pagubeasca.
Pentru o mai mare siguranta, a doua zi au mers la un Notariat unde Clepe Florin a dat o declaratie cum ca a primit suma de 185 000 USD, dar nu a vrut sa garanteze cu nici un bun pentru suma imprumutata.
Din toate cele relate mai sus, reiese ca Florin Clepe a abuzat de increderea lui Nasarimba Alexandru avand intentia clara de a-l pagubi inca de la inceput, fiindu-i cauzat un prejudiciu estimativ de 417 457 USD.
“Mana in mana” cu infractorii
Clepe Florin este cunoscut in lumea interlopa din Oradea, face parte dintr-un ONG numit “Comisariatul Pentru Societatea Civila” din Oradea unde detine functia de “Comisar administrator”. Acesta se foloseste de legitimatia ONG-ului care este asemanatoare cu cea a MAI, foloseste insigna metalica cu emblema Guvernului Romaniei aproape identica cu cea a SRI, detine si pistol cu care umbla zi si noapte, fara autorizatie in scop de intimdare si multe alte arme: pusti de vanatoare, arcuri, pusti pransformate din tevi.
La data de 02.08.2009 Nasarimba Alexandru, cetatean al Canadei de etnie romana, impreuna cu sotia sa, au formulat o actiune civila la Tribunalul Bihor prin care solicita oligarea paratilor Clepe Florin si Clepe Liana la plata sumei de 405 000 dolari SUA ce reprezinta contravaloarea autoturismelor cumparate, cheltuielile de transport, de inmatriculare si reconditionare, imprumuturile date la solicitarea susnumitilor precum si profitul ce putea fi obtinut din vanzarea autoturismelor de epoca.
La data de 24.08.2009 a fost formulata si o plangere penala impotriva faptuitorilor Clepe Florin Sabin si Clepe Liana pentru savarsirea infractiunii de inselaciune prevazuta la art. 215 alin. 1 si 5 CP. Plangerea a fost adresata initial Parchetului General al Romaniei, care si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, dosar inregistrat sub nr. 1200/P/2009.
In data de 10.09.2009 dosarul a fost trimis Inspectoratului de Politie Bihor in vederea efectuarii cercetarii penale, cercetari care nu s-au realizat nici pana la acest moment, ba mai mult, acestia au musamalizat probele.
La data de 12.02.2010 a primit un raspuns din partea Inspectoratului de Politie Bihor, Serviciul de Investigare a fraudelor precum ca dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor cu propunerea de neincepere a urmarire penala fata de invinuiti, invocand in acest sens faptul ca numitii Clepe Florin si Liana nu pot restitui banii deoarece a intervenit recesia in 2008.
Rezolutia din 24.02.2010 emisa de procurorul sef al sectiei de urmarire penala Iancu Adrian, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a confirmat solutia de neincepere a urmaririi penale fata de numitii Clepe Florin Sabin si Clepe Liana Rozalia si se constata urmatoarele:
“Avand in vedere modalitatea in care susnumitii (sotii Clepe) s-au inteles cu partea vatamata (sotii Nasarimba) se constata ca in cauza nu exista elemente de inducere in eroare a partii vatamate deoarece in privinta autoturismelor acestea nu au putut fi nici vandute nici inchiriate, iar in ce priveste sumele de bani date de partea vatamata pentru dezvoltarea activitatii celor doua firme au fost date cu titlu de imprumut.”
Este necesara precizarea ca aceste sume de bani nu au fost date cu titlu de imprumut, in acest sens servind drept dovada declaratia nr. 6260 data de catre Clepe Florin Sorin in fata BNP Pana Florin, prin care numitul Clepe Florin Sabin recunoaste ca a primit suma de 185.000 USD pentru achizitionarea unui numar de 12 masini de epoca.
Rezolutia mai arata ca solutia data in dosar, de confirmare a propunerii de neincepere a urmarii penale, conform procurorului, se fundamenteaza pe faptul ca nu au existat elemente de inducere in eroare a petentului, iar “natura relatiilor dintre parti este una comerciala si civil-contractuala si se bazaeaza pe respectarea unor clauze privind executarea acelor intelegeri-contracte, care chiar daca nu au fost sub forma scrisa, reprezinta contracte orale care au aceeasi forta probanta si obligatorie ca si contractele scrise”, insa reise infractiunea de inselaciune ca banii au fost dati pentru a cumpara cele 12 masini de epoca, masini care nu au fost achizitionate, banii nu au fost returnati sotilor Nasarimba, bani care nu au fost declarati la FISC, ori de aici nu reiese clar ca s-a realizat infractiunea de inselaciune, domnule procuror sau dumneavoastra nu luati in considerare actele depuse la dosar? Dupa ce Cod Penal va ghidati dumneavoastra?
Unul din motivele invocate de organele de urmarire penala pentru neinceperea urmaririi penale privindu-i pe numitii Clepe Florin Sabin si Clepe Liana Rozalia a fost criza economica. Cum este posibil ca organele de urmarire penala, parchetul sa mentioneze ca datorita faptului ca a intervenit criza financiara numitul Clepe Florin Sorin sa se afle in imposibilitate de a plati datoria mai sus mentionata? Din cei 417.457 dolari SUA de toata aceasta perioada de 5 ani de zile nu au fost achitati nici macar 100 de dolari.
Impotriva acestei rezolutii a fost formulata in termen legal, o plangere, care insa a fost respinsa de catre Prim Procurorul de pe langa Tribunalul Bihor.
La data de 05.03.2010 Nasarimba Alexandru a trimis Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor o modificare la plangerea initiala, prin care a solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptei comise de catre Clepe Florin Sabin si Clepe Liana din inselaciune in infractiunea de abuz de incredere prevazuta la art. 213 Cod Penal.
Procurorul Lele acuzat de trafic de influenta, dare si luare de mita
La data de 17.03.2010 Nasarimba Alexandru a formulat o plangere penala catre Directia Nationala Anticoruptie solicitand efectuarea unor cercetari penale impotriva procurorului Lele Alex din cadrul Ministerului Public – Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor si numitului Clepe Florin Sabin sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta, dare si luare de mita.
In prezent, Lele a demisionat din fuctia de procuror si este avocatul numitilor Clepe Florin si Liana, asta in conditiile in care, comform legii, acesta nu avea dreptul sa practice meseria de avocat pe o perioada de 5 ani.
In plangere se afirma ca invinuitul Clepe Florin a afirmat ca i-a dat lui Lele Alex, Procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor suma de 75 000 de euro ca sa dispuna pe langa organele de ancheta neinceperea urmaririi penale impotriava lui Clepe.
Rezolutia procurorului sef birou Tiberiu Sighertau, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea dispune neinceperea urmaririi penale impotriva lui Clepe Florin Sabin sub aspectul infractiunii de cumparare de influenta (art. 6 ind. 1 din Legea nr. 78/2000) si neinceperea urmaririi penale impotriva lui Lele Alexandru, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, sub aspectul infractiunii de trafic de influenta (art. 257 C. Pen., cu referire la art. 6 si 7 din Legea nr. 78/2000).
“Se constata ca nu rezulta nici un fel de dovezi ca numitul Clepe Florin ar fi dat vreo suma de bani, iar procurorul Lele Alexandru si-ar fi traficat influenta pe langa organele judiciare investite cu solutionarea dosarului penal amintit mai sus, pentru obtinerea unei solutii de neincepere a urmaririi penale.” Afirmatiile lui Nasarimba Alexandru sunt contrazise de Clepe Florin Sabin, care neaga acele afirmatii, cat si de martorul Ghidovet Iulica, care a participat in mijlocul lunii iunie 2009 la Oradea la o discutie referitoare la o datorie baneasca pe care Clepe ar fi avut-o fata de cumnatul sau, dar in cadrul aceslei discutii nu a fost amintit numele procurorului Lele Alexandru, se mai arata in rezolutia procurorului.
La data de 24.10.2010 Tribunalul Bihor a emis Sentinta Penala nr. 40, prin care admite plangerea petentului Nasarimba Alexandru, desfiinteaza rezolutiile si trimite cauza la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor in vederea inceperii urmaririi penale, plangere impotriva rezolutiilor si ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, iar la data de 25.10.2011 Curtea de Apel Bihor, respinge ca nefondat recursul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor.
Cu toate acestea, urmarirea penala nu a fost inceputa.
La 16.03.2011 Nasarimba Alexandru a depus catre Prim Procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor o cerere de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor invinuitilor Clepe Florin Sabin si Clepe Rozalia Liana ce se afla in cercetari privind savarsirea infractiunii de inselaciune prevazuta la art 215 alin. 5 CP in vederea repararii pagubei ce i-a fost cauzata prin fapta comisa. Acesta mentioneaza ca anterior a mai depus o astfel de cerere dar nu s-a dispus nimic in acest sens.
In data de 09.10.2012 Nasarimba Alexandru a formulat o noua plangere impotriva rezolutiei de neincepere a urmarii penale in dosarul nr. 1200/P/2009 al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Clepe Florin Sabin si Clepe Rozalia Liana, cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute la art. 215 alin 1 si 5 CP, art. 323 CP si art. 9 alin. 1 lit. B din Legea 241/2005.
Printre motivele plangerii se arata:
Ordinul nr. 1700 din 12 octombie 2005 al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului prevede ca: “Vehiculele istorice sunt cele pentru care perioada trecuta de la incetarea fabricatiei tipului respectiv de vehicul (care a utilizat acelasi tip de caroserie si acelasi motor) este de cel putin 30 de ani. Vehiculele istorice pot fi originale, restaurate si reconstruite, sens in care detinatorii lor vor obtine un atestat de vehicul istoric, emis de catre autoritatea nationala FIVA (Federatia Internationala a Vehiculelor Istorice) in Romania, Retromobil Club Romania. Pentru vehiculele istorice, Registrul Auto Roman elibereaza CIV daca vehiculul detine un atestat de vehicul istoric si daca el corespunde in ceea ce priveste verificarea starii tehnice, avand in vedere caracteristicele tehnice de la data fabricatiei. Registrul Auto Roman mentioneaza in CIV eliberate vehiculelor istorice textul “Vehicul istoric”. Totusi, daca Registrul Auto Roman constata ca un vehicul cu atestat istoric nu indeplineste conditiile necesare pentru incadrarea in aceasta categorie, nu elibereaza CIV. De asemenea, tot pe baza atestatului de vehicul istoric se va inscrie textul “Vehicul istoric” si in CIV deja eliberate pentru vehiculele istorice inmatriculate in Romania.”
Cu atat mai mult, in situatia de fata, cele 14 autoturisme de epoca erau scutite de taxa de inmatriculare, singura taxa de 200 de euro reprezentand taxa de eliberare atestat vehicul istoric, eliberat de Retromobil Club Romania. Insa, Clepe Florian i-a pretins lui Nasarimba Alexandru suma de 35 000 de euro taxa inmatriculare.
De asemenea, transportul autoturismelor in portul Bremen Haven in valoare de 11.700 USD a fost platit de catre Nasarimba Alexandru conform extrasului de cont atasat si nu cum metioneaza organele de politie cum ca transportul a fost achitat in totalitate de catre Clepe Florin.
Musamalizarea cazului
In rezolutia parchetului din data de 24.02.2010 se arata ca “aceste autoturisme au fost imbarcate in vapor si trimise intr-un port din Germania, de unde au fost preluate de Clepe Liana si inmatriculate potrivit documentelor Uniunii Europene in Ungaria, pe un alt nume decat cel trimis, deoarece taxele in Romania erau prea mari”, spuneau procurorii DNA si sotii Clepe.
In urma verificarilor efectuate de catre organele de urmarire penala s-a constatat ca autoturismele nu figureaza in baza de date MAI ca fiind inmatriculate, dar nici nu au fost efectuate verificari in Ungaria daca intradevar acestea au fost inmatriculate acolo si ce taxe s-au platit.
Deasemenea, Clepe Florin Sabin a declarat scris ca autoturismele nu au mai putut fi vandute datorita crizei financiare, insa in realitate acestea au fost instrainate cu buna stiinta, iar unora li s-au vandut piesele, insa politistul care s-a deplasat la locul unde erau depozitate autoturismele nu a efectuat un control amanuntit in acest sens.
Potrivit probelor de la dosar, acestea dovedesc in mod clar ca numitii Clepe Florin Sabin si Clepe Liana Rozalia au actionat cu intentie sa il insele pe Nasarimba Alexandru, cumnatul lor, propunandu-i sa fie asociat la firmele care se vor infiinta avand ca obiect de activitate comercializarea materialelor de constructie si a autoturismelor de epoca (lucru nerealizat pana in prezent), de a achizitiona doua mori de macinat, si alte accesorii necesare activitatii, in acest sens din contul lui Nasarimba Alexandru fiind extrasa suma de 54.468 USD plus comisioanele bancii si inmanata lui Clepe Florin Sabin la 26.11.2007, mori care in realitate fusesera achizitionate inca din 2005, iar banii pe care i-au primit ulterior de la Nasarimba Alexandru pentru achizitionarea acestor mori au fost insusiti personal de catre sotii Clepe. Aceste mori au fost achizitionate in 2005 cu suma de 5000 USD. Aceste fapte nu reprezinta inselaciune, domnilor procurori?
In declaratia data de Clepe Florin Sabin in fata BNP Pana Florin la 02.07.2008 recunoaste ca a primit de la sora sa Nasarimba (Clepe) Monica Daniela suma de 185.000 USD pentru achizitionarea a 12 autoturisme de epoca si ca pana la data de 01.07.2009 se obliga sa restituie suma integrala. Organele de politie mentioneaza in raportul de neincepere a urmarii penale ca numitul Clepe Florin Sabin in realitate nu a primit aceasta suma de bani, declaratia fiind data de fapt pentru a garanta plata autoturismelor de epoca.
Organele de urmarire penala nu au efectuat cercetari si verificari cu privire la suma de 98.000 dolari SUA, suma care a fost inmanata numitului Clepe Florin Sabin de catre tatal sau Clepe Florian, care are specimen de semnatura pentru a putea ridica bani din contul pagubitului Nasarimba Alexandru. Din declaratiile lui Clepe Florin Sabin rezulta ca acesti bani au fost folositi pentru transportul autoturismelor de epoca din SUA in Europa, insa transportul fusese achitat de catre Nasarimba Alexandru, in valoare de 11.700 dolari, dupa cum rezulta din documenele aflate la dosarul cauzei.
Organul de cercetare penala nu a facut verificari in sensul ca numitii Clepe Florin Sabin si Clepe Liana Rozalia au postat anunturi pe internet cu autoturismele de epoca, la rubrica inchirieri, nunti, botezuri, licitatii, acestea mentionand in referatul NUP ca se afla in stare degradabila si nu mai pot fi utilizate.
Pe scurt, toate procedurile legale au fost incalcate, in scopul evident al musamalizarii cazului. Nu este singurul dosar din care ies la iveala complicitati necurate intre interlopi, procurori, politisti, oameni ai legii care sunt platiti de catre cetatenii Romaniei pentru a fi protejati de infractori. Este un cancer al acestei tari acest gen de coabitare dintre banditi, politisti si procurori, cancer care trebuie extirpat neintarziat.
Solicitam oficial organelor statului de la nivel central sa ia la cunostinta, sa cerceteze si sa actioneze, altfel oamenii vor incepe sa-si faca singuri dreptate iar consecintele pot fi grave, aruncand asupra Romaniei un blam la nivel european.
Odata cu cel de al doi-lea NUP dat de catre parchet, sotii Nasarimba au formulat plangere impotriva rezoluiei procurorului de neancepere a urmaririi penale, insa, spre surprindere acestora, instanta a fost de acord cu rezolutia procurorului.
In aceste conditii, sotii Nasarimba intentioneaza sa depuna plangere la o instanta ierarhic superioara in speranta ca cineva va lua in considerare probele din doasar si se va face dreptate.