Ungaria! Nu mai scapă. Lovitură cruntă peste graniţa cu România
Actualitate

Cutremur total în Ungaria! Nu mai scapă. Lovitură cruntă peste graniţa cu România

Ungaria este amenințată de o recesiune tehnică, adică produsul său intern brut (PIB) ar putea scadea în două trimestre consecutive la o rată anuală. Cu datele privind PIB-ul Ungariei, țara vecină a intrat în anticamera recesiunii tehnice deoarece PIB-ul ei va scădea și mai mult în trimestrul al patrulea față de trimestrul al treilea.

Mai mulți experți și analiști economici consideră că, deși economia din Ungaria nu se va scufunda într-o recesiune durabilă și profundă, poate apărea o recesiune tehnică, care acoperă un declin temporar măsurat în două trimestre consecutive.

Potrivit anunțului de joi al Oficiului Central de Statistică (KSH), volumul produsului intern brut (PIB) în Ungaria a crescut cu patru procente în trimestrul al treilea față de aceeași perioadă a anului precedent. În primele trei trimestre ale anului 2022, performanța economiei – bazată atât pe date brute, cât și pe date ajustate sezonier și calendaristic – a depășit aceeași perioadă a anului precedent cu 6,1 la sută.

Vicepreședintele Băncii Naționale a Ungariei, Barnabás Virág, a declarat recent că în acest an creșterea economică ar putea fi de 4-4,5%, iar anul viitor economia ar putea să crească până la un procent.

Potrivit analiștilor de piață, o recesiune economică poate fi evitată în Ungaria, dar nu și o recesiune tehnică. Criza energetică provoacă cea mai mare problemă în economia mondială, care afectează și Ungaria.

În același timp, piața internă a muncii nu a fost afectată de scădere până în prezent. Un alt aspect pozitiv este acela că Germania, cel mai important partener de afaceri al Ungariei, a produs o cifră bună a PIB-ului, iar în Franța, recesiunea nu este atât de mare pe cât se aștepta.

Recesiunea economică va rămâne cu noi și anul viitor

Ministrul ungar pentru dezvoltarea economiei, Márton Nagy, a declarat la conferința de joi a Asociației Societăților de Asigurări din Ungaria (MABISZ) că în actualul climat mai multe șocuri lovesc în același timp economia, dar totul se învârte în jurul prețurilor la energie, iar din această cauză Europa își va pierde competitivitatea, deși – în opinia sa – acest lucru s-a mai întâmplat, ceea ce se datorează în mare parte digitalizării în comparație cu Asia și Statele Unite.

Márton Nagy a mai afirmat că au existat perioade în care gazele naturale au costat de zece ori mai mult în Europa decât în America unde prețul nici nu s-a modificat, azi diferența fiind doar de șase ori. Iar în ceea ce privește energia electrică, America „nici nu s-a clintit”, însă există diferențe mari și la prețul petrolului. Potrivit ministrului, zona euro va aluneca într-o recesiune economică și este de temut că și industria auto europeană se va prăbuși complet.

Conform previziunilor economice ale mai multor analisti, în Ungaria nu se așteaptă la o recesiune, dar se poate produce o recesiune tehnică. O recesiune tehnică înseamnă că într-o țară produsul intern brut (PIB) scade în două trimestre consecutive la o rată anuală. Cu datele privind PIB-ul confirmate joi, Ungaria a intrat în anticamera recesiunii tehnice, deoarece, conform așteptărilor, PIB-ul va scădea și mai mult în trimestrul al patrulea față de trimestrul al treilea.

Cât va dura recesiunea economică?

Analistul principal al băncii CIB Bank, Mariann Trippon, a afirmat la o conferință de presă susținută recent că economia ungară poate fi caracterizată în 2023 de o creștere de aproximativ zero la sută, de o diminuare a presiunii inflaționiste de la jumătatea anului viitor, de o ușoară deteriorare a situației pe piața muncii și de o îmbunătățire lentă, dar treptată a poziției de echilibru extern.

Scenariul de bază al băncii presupune că Guvernul ungar și Uniunea Europeană vor ajunge la un acord cu privire la problemele statului de drept și că fondurile Uniunii Europene vor fi din nou disponibile de anul viitor. Însă prognoza CIB Bank pentru 2023 s-a deteriorat semnificativ: conform scenariului de bază, economia ar putea prezenta o stagnare sau chiar o creștere minimă anul viitor.

În anii precedenți, principala forță motrice a creșterii a reprezentat-o consumul intern, însă acest motor trece acum la o viteză mai mică. În ceea ce privește investițiile în 2023, Mariann Trippon așteaptă o creștere aproape de zero la sută, iar paralel cu declinul economic, rata șomajului ar putea ajunge în curând la 4% – deși corecția ar putea începe în a doua parte a anului, lipsa forței de muncă ar putea fi o problemă timp mai îndelungat.

„Nu excludem posibilitatea ca dinamica salariilor să rămână în intervalul de două cifre, însă salariile reale vor scădea în continuare în 2023”, a mai spus Mariann Trippon.

Managerul principal al Institutului Makronóm, Gábor Regős, a apreciat că performanța economică de anul viitor este în prezent înconjurată de multe semne de întrebare, dintre care cel mai important este evoluția prețurilor la energie, măsura în care efectele acestora împovărează portofelele gospodăriilor și cât de bine pot supraviețui companiile situației dificile actuale.

Privind anul 2023 în ansamblu, într-un caz norocos, economia ungară obține o creștere mică, dar în același timp, conform așteptărilor, în trimestrul al patrulea al acestui an se va produce deja recesiunea tehnică în Ungaria, a mai precizat Regős Gábor, relatează ziarul maghiar Világgazdaság.

blank