Promo

Cum se prepară acasă un sirop de merişoare

Beneficiile siropului de merişoare sunt atât de cunoscute, încât foarte mulţi oameni îşi doresc să-l prepare acasă pentru a se bucura din plin de gustul sau dulce-acrişor şi de proprietăţile curative. Un sirop de merişoare va avea un efect benefic atât în prevenţia unor boli, cât şi în tratamentul acestora. Cea mai cunoscută proprietate a sa este aceea de luptător împotriva infecţiilor urinare. De asemenea, datorită efectului antiseptic şi antibacterian, siropul de merişoare poate înlătura bacteriile care provoacă ulcerul gastric sau cariile dentare.

 

Merişoarele sunt cunoscute în popor sub denumirea de „afine roşii”. Ele conţin într-o proporţie majoritară apa, iar restul zaharuri, acizi citric şi lactic, proteine, uleiuri, săruri minerale şi, evident, vitamine, precum: A, B1, B2, B2, B3, C, E.

 

Modul de preparare al siropului

Potrivit www.dineden.ro, magazin online in care se pot găsi siropuri de cea mai bună calitate, siropul de merisoare se pregăteşte din fructele ajunse la maturitate, adică având o culoare roşu-închis. Acestea se spală şi se lasă la scurs într-o sită.

 

Se ia un borcan spălat bine, de preferat de culoare închisă, şi se pun câteva linguri de fructe în el, într-un strat care va avea cel mult 4 cm grosime. Peste el se vor adăuga 4-5 linguri de miere de albine şi se repetă stratificarea până ce ultima dată va fi aşezată mierea, pentru a acoperi complet fructele. Se etanşează borcanul şi se lasă la macerat timp de o lună. În toată această perioadă  se va agita borcanul din când în când, fără să se deschidă capacul.

 

După o lună, se poate consuma siropul, fie preparat cu apă minerală, pentru un boost de energie şi sănătate, fie în scop medical, în tratarea infecţiilor urinare, anemiei sau pentru întărirea imunităţii. Siropul va fi depozitat la o temperatură de 8 grade Celsius, ferit de îngheţ şi de razele solare şi ar trebui consumat în câteva luni, maximum.

 

Alte întrebuinţări ale siropului de merişoare

Siropul de merişoare are o multitudine de beneficii în diverse afecţiuni medicale. Curăță rinichii şi dizolvă calculii renali, ceea ce îi face mai uşor de eliminat. Este util şi în tratarea infecţiilor căilor urinare, combătând bacteriile patogene. De asemenea, are efect şi în cazul cistitelor. Datorită faptului că are în compoziţie mulţi antioxidanţi, acesta ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor şi a radicalilor liberi.

 

Studiile au demonstrat că merişoarele îmbunătăţesc funcţionarea cardiovasculară şi că sunt eficiente şi în cazul reumatismului şi al gutei. De asemenea, stimulează buna funcţionare a ficatului şi reglează nivelul colesterolului. În plus, atât copiii cât şi adulţii pot consuma sirop de merişoare pentru absorbţia calciului în oase. Nu în ultimul rând, are un rol important în normalizarea tranzitului intestinal şi în combaterea diareei.

 

Contraindicaţiile vizează în special copiii, dar şi femeile însărcinate sau pe cele care alăptează. Pentru ele, recomandarea medicului este esenţială. De asemenea, merişoarele pot interacţiona cu anumite medicamente şi antibiotice, de aceea este de preferat să fie consultat doctorul înainte de a se începe administrarea lor.

 

 

 

blank