Promo

Cum să alegi mobila și decorațiunile pentru o bucătărie modernă

Amenajarea bucătăriei este întotdeauna o provocare, fiindcă, de obicei, este vorba de un spațiu mai special, în care trebuie să ții cont atât de aspectul practic, cât și de cel estetic. O bucătărie modernă trebuie să arate bine, însă mobilarea și decorarea trebuie făcute ținând cont de latura practică, astfel încât să ofere libertate de mișcare pentru activitățile curente specifice acestui spațiu. Totodată, dimensiunea și forma bucătăriei sunt două elemente esențiale care influențează modul de amenajare. Indiferent de tipul bucătăriei, primele piese care se amplasează sunt electrocasnicele mari–aragazul, frigiderul și mașina de spălat vase–, iar în funcție de poziționarea acestora va fi configurat întregul spațiu.

În cele ce urmează, îți oferim câteva sfaturi pentru alegerea mobilierului și a decorațiunilor potrivite pentru bucătărie.

Caracteristicile mobilei pentru bucătărie

Mobilierul pentru bucătărie trebuie să includă cât mai multe spații pentru depozitare și să nu fie masiv, ca să nu încarce prea mult spațiul. În cazul bucătăriilor mici, este recomandat mobilierul compact și multifuncțional, dispus pe verticală, în timp ce pentru bucătăriile medii și mari există mai multe opțiuni. Important este ca toate ustensilele pentru gătit, vesela, tacâmurile și ingredientele să își găsească locul lor și să fie mereu la îndemână. 

Masa și scaunele

Bucătăria este folosită, în general, și ca spațiu pentru servirea mesei, astfel că este necesar să includă și o zonă special destinată acestui scop. Masa și scaunele completează mobilierul de bucătărie, iar zona de servire a mesei trebuie astfel aleasă încât să existe suficientă libertate de mișcare.

În cazul bucătăriilor mici, acest lucru ar putea fi o problemă, din cauza lipsei spațiului, așa că poate cele mai potrivite sunt mesele și scaunele pliante. Acestea pot fi strânse și depozitate în alt loc atunci când nu este nevoie de ele și nu vor ocupa spațiu inutil.

Tot pentru a salva spațiu, masa poate fi amplasată într-un colț al bucătăriei, iar scaunele înlocuite cu un colțar, soluție potrivită mai ales pentru bucătăriile pătrate. O altă variantă este amplasarea mesei în mijlocul bucătăriei, atunci când aceasta este suficient de spațioasă.

Gresia și faianța

În bucătăriile moderne se folosește o singură gamă de culori, apelându-se de cele mai multe ori la nuanțe deschise, care dau mai multă luminozitate și amplifică senzația de spațiu. O altă regulă asupra căreia insistă specialiștii în design interior impune ca blatul și gresia să aibă aceeași culoare, astfel că trebuie să ții cont și de acest amănunt. Nu în ultimul rând, trebuie să ai grijă ca nuanța aleasă pentru gresie și faianță să o completeze pe cea a mobilierului.

Decorațiuni potrivite pentru o bucătărie modernă

Alegerea decorațiunilor constituie ultima etapă în amenajarea unei bucătării, având rolul de a îmbunătăți aspectul estetic. Trebuie precizat din capul locului că bucătăria nu este un spațiu pe care să-l decorezi excesiv, iar cele mai potrivite obiecte sunt cele care au și un rol practic.

Astfel, un covor de bucătărie în ton cu nuanțele încăperii va înfrumuseța bucătăria și va proteja în același timp pardoseala. De asemenea, există o serie de suporturi pentru căni care se pot aplica pe perete, având și rol decorativ, la fel ca și suporturile care pot fi folosite pe post de cuier pentru șorțul de bucătărie.

Un ceas de perete cu un cadran viu colorat reprezintă un alt element decorativ care îndeplinește și un rol practic. Dacă ți se pare că un perete este prea gol, poți amplasa acolo câteva plăcuțe cu mesaje haioase, sau chiar o tablă de scris, pe care să notezi rețete, liste de cumpărături, sau să scrii în fiecare dimineață un mesaj pentru cei ai casei.

Nu în ultimul rând, dintr-o bucătărie modernă nu trebuie să lipsească plantele. În acest sens, câteva ghivece frumoase, cu plante aromatice și condimente, vor înviora atmosfera și îți vor asigura ingrediente proaspete pentru rețetele pe care le prepari.

blank