Peste 80% dintre români dețin o mașină de spălat rufe și, recunoaștem – ne-ar fi greu să ne imaginăm viețile fără acest „gadget” indispensabil. Și poate ai fost și tu în situația în care să investești o sumă colosală de bani într-o mașină de spălat, care s-a stricat, totuși, mult prea repede. Să fie oare vina producătorului? Nu neapărat.

 

Pentru că, dincolo de specificațiile produsului și indiferent dacă vorbim despre o masina de spalat ieftina sau scumpă, felul în care tratăm acest electrocasnic determină cât de lungă va fi viața sa și cât de mult timp ne va fi alături. Așadar, iată câteva tips-uri simple pe care le poți urmări pentru a prelungi durata de viață a mașinii tale de spălat:

  • Verifică mereu buzunarele 

 

Cea mai frecventă cauză a stricării timpurii a mașinilor de spălat? Faptul că spălăm rufele fără să verificăm buzunarele – și de abia la uscat remarcăm că aveam în jeanșii noștri preferați monede, gume de mestecat, bilețele, șervețele sau altele.

 

Știm cât de tentant este să dai „skip” verificării buzunarelor – însă monedele și obiectele de metal pot distruge complet mașina ta de spălat, fiind un inamic și pentru hainele tale. De exemplu, un simplu șervețel uitat în buzunarul blugilor se va „descompune” și se va fărâmița pe toate hainele tale aparent curate.

  • Hainele sunt curate. Dar mașina de spălat?

 

Logic, am putea considera că, dacă acest dispozitiv ne curăță hainele, este de la sine înțeles că și el e ultra-curat, nu? În realitate, lucrurile nu stau chiar așa – mașina de spălat rufe este un adevărat agregator pentru bacterii și gemeni: în cuva mașinii de spălat se pot ascunde E.coli, salmonella și Hepatita A.

 

Aceste bacterii își pot croi drumul către hainele tale iar asta nu este deloc bine pentru sănătatea ta – dar nu e bine niic pentru sănătatea mașinii de spălat. O cantitatea prea mare de bacterii acumulată face ca mecanismul mașinii să se blocheze, apa nu se va încălzi, iar detergentul nu va acționa. Deci, curățarea mașinii de spălat este vitală pentru sănătatea ta și durata de viață îndelungată a dispozitivului.

  • Mai mult detergent, haine mai curate?

 

Acesta este un mit extrem de popular care, din păcate, dăunează atât hainelor, cât și mașinii tale de spălat. Mai mult detergent nu înseamnă haine mai curate. Ci, dimpotrivă – mai mult detergent va rezulta în haine mai puțin curate, pentru că mașina de spălat nu va reuși să îl clătească pe tot, deci vor rămâne pete și redizuuri.

 

Dacă folosești prea mult detergent, vei avea nevoie, cel mai probabil, de o clătire-extra, ceea ce înseamnă mai multă energie. Deci rezultatul e clar: durată de viață redusă pentru mașina ta de spălat.

  • Nu poți spăla „de toate” 

 

Este foarte important să fii atent la lucrurile pe care urmează să le pui în cuva mașinii de spălat (rufe) – nu e o mașinărie universală de curățat, ci de rufe. Știai că orice este acoperit de păr de animale va dăuna mașinii de spălat?

 

De aceea trebuie să îndepărtezi părul animăluțului tău de pe haine cu o rolă de scame înainte. De asemenea, lenjeria intimă poate fi spălată la mașină, însă trebuie neapărat pusă într-un săculeț special: sârmele sutienului, de exemplu, se agață de cilindru, iar rezultatul nu e favorabil. Nici toți pantofii tăi nu pot fi spălați automat.

 

  1. Citește manualul de instrucțiuni

 

Acesta este, poate, cel mai simplu pas. Și cu toate acestea, sărim adesea peste el. Indiferent dacă e vorba despre un aragaz, mașină de spălat, biciclete electrice sau aspiratoare, mereu „știm mai bine” și nu avem nevoie de instrucțiuni.

 

În realitate, acest comportament trebuie să se schimbe – pentru că nu facem decât să risipim bani, stricându-ne singuri electrocasnicele în care am investit. De exemplu, știai că unele mașini de spălat au nevoie de un ciclu complet de curățare înainte de prima utilizare?

 

Altele au nevoie să meargă în gol pentru câteva minute. Însă specificațiile diferă de la producător la producător și le putem descoperi doar atunci când citim manualul de instrucțiuni.

 

Durata de viață a electrocasnicelor noastre nu depinde doar de cât de scumpe au fost sau de specificațiile produsului – depinde și de felul în care avem grijă de ele. Suntem direct răspunzători de igienizarea corectă, de amplasarea corespunzătoare și de lucrurile pe care le punem în cuva mașinii noastre de spălat – un gadget fără de care nu putem trăi. Și, cum ea are grijă de noi, spălându-ne și parfumându-ne hainele favorite, poate ar trebui să avem și noi mai multă grijă de ea.