Promo

Cum îți organizezi cheltuielile lunare în doar 5 pași?

În mod sigur ți s-a întâmplat și ție să rămâi fără bani, chiar dacă mai sunt câteva zile bune până la următorul salariu, și să nu îți dai seama cât de ușor ți s-au epuizat resursele. Nu este tocmai în regulă acest lucru, mai ales dacă se repetă constant și te face să cheltuiești mai mult decât ai câștigat. 

Gestionarea costurilor reprezintă o realitate a vieții noastre cotidiene, mai ales că modul în care folosim finanțele personale contribuie la bunăstarea și echilibrul financiar al prezentului și viitorului fiecăruia dintre noi. Totuși, cum îți poți organiza corect cheltuielile astfel încât să nu ajungi într-un real impas? Iată cât de ușor este să-ți administrezi banii în fiecare lună, respectând doar câțiva pași.

Stabilește un buget de venituri și cheltuieli

Primul lucru pe care trebuie să-l faci ca să-ți organizezi mai bine cheltuielile lunare este să pui la punct un buget personal. Trebuie să faci o analiză a câștigurilor totale pe care le înregistrezi, iar apoi să treci pe hârtie costurile. 

Mai departe, încearcă să-ți structurezi cheltuielile în fixe și variabile, unde prima categorie trebuie să includă obligațiile absolut necesare, ca de exemplu facturile la utilități, iar cea de-a doua costurile mai puțin importante. Administrarea corectă a banilor vizează cheltuielile variabile – de exemplu cele pentru haine, ieșiri în oraș, bilete la film – care pot fi ajustate astfel încât să nu-ți mai depășești veniturile încasate într-o lună.

Plătește-ți facturile la timp

Este foarte simplu să faci datorii la furnizorii de utilități sau alte servicii dacă nu îți achiți facturile la timp. Atunci când acumulezi restanțe, sumele pe care trebuie să le plătești vor fi mult mai mari, iar dacă se adaugă penalități de întârziere câteva luni la rând te poți afla în situația de a ți se sista alimentarea cu gaze ori apă. În acest caz, poți plăti și pentru redeschiderea utilităților, astfel că simpla neachitare la timp a facturilor poate conduce la cheltuieli semnificative.

Creează un fond de rezervă

De regulă, atunci când întâmpină urgențe financiare, mulți oameni le acoperă cu banii de facturi sau cei pentru chirie. În cazul în care nu reușesc apoi să facă rost de sumele necesare pentru celelalte costuri, aceștia înregistrează datorii considerabile și ajung foarte ușor în colaps.

Atunci când folosești resursele dedicate unui anumit scop pentru o cu totul altă problemă, creezi un haos în bugetul tău pe care îți va fi extrem de dificil să-l reduci ulterior. Din acest motiv, cea mai bună variantă este să constitui un fond de rezervă la care să apelezi când întâmpini situații neprevăzute. 

Bineînțeles, vorbim aici de economisirea a cel puțin 2-3 salarii ca să te asiguri că poți face față situațiilor care nu suportă amânare. În caz contrar, dacă nu reușești să pui bani deoparte la timp, apelează la un credit cu buletinul, online pe viaconto.ro ca să-ți acoperi costurile fără să-ți dai bugetul prea mult peste cap.

Încearcă să-ți anticipezi cheltuielile

Lucrurile neașteptate nu pot fi prevăzute, iar acest lucru este o realitate, dar există anumite aspecte pe care le poți lua în considerare dacă vrei să te organizezi mai bine din punct de vedere financiar. Un exemplu în acest sens îl reprezintă cheltuielile sezoniere. 

Mai mult ca sigur știi că pentru începerea școlii trebuie să cheltuiești o anumită sumă de bani ca să-i asiguri copilului tău toate cele necesare. De asemenea, odată cu scăderea temperaturilor, este necesar să chemi un specialist ca să-ți verifice centrala termică. Mai exact, dincolo de costurile obișnuite, poți anticipa anumite cheltuieli ca să te pregătești așa cum se cuvine.

Renunță la cumpărăturile din impuls

Fără să ne dăm seama, lucrurile pe care le achiziționăm și de care nu avem neapărat nevoie ne afectează serios bugetul. Prin urmare, este necesar să găsești soluții pentru cumpărăturile pe care le faci. O variantă ar fi să vânezi reducerile, dacă nu te poți abține să iei anumite produse. Totodată, poți miza pe listele de cumpărături ca să eviți cheltuielile inutile. Acestea sunt de folos pentru a ști exact de câți bani ai nevoie înainte de a pleca de acasă.

Încearcă să-ți formezi  obiceiuri sănătoase și să ai o viață comodă, dar stabilă financiar. Cu siguranță nu vei da greș cu o asemenea strategie!

blank