Republica Moldova
Actualitate

Cum a reacționat Chișinăul după ce Marea Britanie a spus că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO”

Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a reacționat luni la declarațiile făcute de șefa diplomației britanice, Liz Truss, care susține că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO”.

Unul din elementele centrale ţine de importanţa respectării principiului neutralităţii constituţionale

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Daniel Vodă a declarat că parteneriatul Chişinăului cu NATO are loc în cadrul Parteneriatului pentru Pace, potrivit Deschide.md, citat de Agerpres.

„Autoritățile moldovene promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetăţenilor şi partenerilor noştri. Totodată, ţinem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului. Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ţine de importanţa respectării principiului neutralităţii constituţionale a ţării noastre de către toţi actorii vizaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din Republica Moldova.

Această reacţie a apărut după ce declaraţia făcută săptămâna trecută de şefa diplomaţiei britanice a provocat acuzaţii de către opoziţia pro-Kremlin din parlamentul de la Chişinău despre guvern.

PSRM a anunțat că „această declaraţie a fost făcută fără să fi avut loc discuţii publice cu reprezentanţii conducerii de vârf a Republicii Moldova”, printr-un comunicat de presă.

„Dacă însă între Republica Moldova şi Marea Britanie şi/sau alte ţări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfăşurat «în culise», în spatele poporului R. Moldova, Partidul Socialiştilor le condamnă cu fermitate şi cere de la aparatul preşedintelui, guvern, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, majorităţii parlamentare să ofere de urgenţă explicaţii publicului larg”, se mai arată în comunicat.

„Vom monitoriza reacţiile la aceste declaraţii”

Rusia a declarat luni că va urmări atent reacţiile oficialilor din Republica Moldova la propunerea unor ţări NATO de a-i livra armament, potrivit sursei citate.

„Suscită surprindere nu atât declaraţiile Marii Britanii, cât posibila reacţie a Chişinăului. Dar vom monitoriza reacţiile la aceste declaraţii, având în vedere că Constituţia Republicii Moldova precizează clar statutul său de neutralitate” a anunțat ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, citat de TASS.

De asemenea, un grup de congresmeni din America, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău susțin că SUA sunt gata să trimită armament Republicii Moldova dacă vor primi din partea Chişinăului o cerere în acest caz.