Dacian Cioloș a prezentat bilanțul la un an când ocupă fotoliul de premier.
”Am pus educaţia şi sănătatea în centrul preocupărilor Guvernului, prin alocări bugetare consistente şi măsuri de reformă care să ducă la recredibilizarea sistemului de învăţământ şi la creşterea calităţii actului medical”, se menţionează în documentul Guvernului.

”Am făcut deja o serie de majorări şi, totodată, de corecţii salariale: în sănătate – creştere medie 15% – aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari; în educaţie – creştere medie 10% – 280.000 de cadre didactice au beneficiat de această măsură. Am făcut o echilibrare a grilelor salariale în aşa fel încât medici din spitale diferite aflaţi pe aceeaşi funcţie şi având aceeaşi experienţă să fie plătiţi la fel. Aceeaşi filozofie a fost aplicată în cazul salariilor cadrelor didactice. Corecţiile salariale au implicat o alocare bugetară de 2,6 miliarde de lei. Remuneraţia gărzilor medicilor a crescut de la 1 octombrie cu până la 90%”, se arată în bilanţ.

Guvernul precizează că a asigurat majorarea punctului de pensie cu 5%, potrivit Legii pensiilor, ajungând astfel la 871,7 lei.

În document sunt enumerate o serie de măsuri luate de Executiv în acest an în domeniul educaţiei, printre care şi profesionalizarea managementului în şcoli. “Pentru prima dată după 2008, Ministerul Educaţiei a organizat un concurs naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi în şcoli. În acest fel se încheie o lungă perioadă în care directorii au fost numiţi pe criterii politice, în detrimentul criteriilor profesionale”, spune Guvernul.

Executivul mai precizează că a fost operaţionalizat şi CNATDCU. “Selecţia cercetătorilor care fac parte din comisiile specializate de analiză a tezelor cu suspiciuni de plagiat s-a făcut transparent şi s-au dat verdicte pe tezele de doctorat plagiate ale unor persoane publice”, mai aminteşte Guvernul.

Între măsurile luate pentru prevenirea abandonului şcolar, Guvernul enumeră decontarea integrală a navetei elevilor şi lansarea programului pilot “Masă caldă pentru elevi”.

Guvernul arată că au fost luate măsuri pentru a se asigura accesul pacienţilor la tratament şi pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor, iar în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. Între măsuri – lansarea site-ului medicamentelipsa.ro, mărirea alocaţiei pentru hrana pacienţilor în spitale şi extinderea accesului persoanelor vulnerabile la servicii medicale.

Executivul mai spune că a acţionat pentru “deblocarea construcţiei de spitale”, făcându-se referire atât la spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, cât şi la proiectele unor spitale construite în parteneriat public-privat. “Primele proiecte pilot cu care se va demara parteneriatul public-privat sunt Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu” din Bucureşti şi Spitalul de Copii “Marie Curie” din Bucureşti”, anunţă Guvernul.

Guvernul prezintă şi măsurile luate după tragedia din clubul Colectiv.

“Am prelungit perioada în care se pot deconta tratamentele de care beneficiază răniţii din accidentul de la Colectiv cu încă 2 ani. Totodată, am instituit posibilitatea acordării în avans a sumelor necesare efectuării tratamentului şi este îmbunătăţită metodologia de decontare, prin eliminarea unor documente”, subliniază Executivul.

În document se mai arată că a fost extins Compartimentul de Arşi din cadrul Spitalului Floreasca prin înfiinţarea unui salon de tip post-critic, care cuprinde 6 paturi, fiind suplimentat numărul de paturi cu încă 7 pentru spitalizare continuă. “În prezent se află în renovare secţia de ATI din cadrul Spitalului de Arşi, cu termen de finalizare sfârşitul lunii noiembrie”, mai anunţă Executivul.

Totodată, Guvernul face referire şi la stabilirea normelor stricte de autorizare şi verificare a produselor biocide. Printre măsurile luate pentru intervenţii mai eficiente în situaţii de urgenţă, sunt menţionate modificarea cadrului legislativ, creşterea gradului de dotare cu autospeciale şi echipamente specifice şi exerciţiul “Seism 2016”.