Certificatul verde
Actualitate

Certificatul verde încaieră Coaliţia. Ultima variantă: nu se va aplica testelor antigen, dar ar putea fi valabil pentru cei care au făcut prima doză

Partidele din coaliţie trebuie să clarifice toate elementele legate de certificatul verde, în special impactul bugetar al testării gratuite a angajaţilor.

Coaliţia discută, luni, forma proiectului de lege privind certificatul verde, între liberali şi social-democraţi existând divergenţe pe acest subiect. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila declara, recent, că se lucrează la un nou proiect de lege, diferit de cel al PNL, blocat în comisii, la Camera Deputaţilor. Certificatul verde nu se va aplica testelor antigen, liberalii respingând această variantă însă este posibil să se elibereze unul provizoriu, după prima doză de vaccin, au precizat surse politice.

Partidele din coaliţie trebuie să clarifice toate elementele legate de certificatul verde, în special impactul bugetar al testării gratuite a angajaţilor.

Potrivit unor surse politice, PNL nu este de acord ca certificatul verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar.

Este posibil ca proiectul să includă şi posibilitatea testării la privat. Partidele vor să analizeze şi impactul bugetar al acestor prevederi, inclusiv în privinţa numărului de zile pentru testarea gratuită.

Liberalii nu sunt de acord nici cu modificarea numelui certificatului verde în certificat COVID, pentru că ar produce confuzie în rândul cetăţenilor şi nici nu ar respecta prevederile europene privind introducerea acestui certificat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma, săptămâna trecută, că statul ar putea asigura pentru o perioadă de 42-45 de zile testarea persoanelor nevaccinate în vederea obţinerii certificatului verde, Rafila arătându-se împotriva „ameninţării şi şantajului”.

Rafila mai anunţa posibilitatea generării de vouchere cu valoare fixă, pe care nevaccinaţii să le poată folosi la medicul de familie sau la farmacie ori laboratoare de analize care să fie conectate la sistemul informatic naţional şi să poată genera în scurt timp certificatul.

Marcel Ciolacu anunță adoptarea certificatul Stop Covid

Președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că în cazul în care legea pentru aprobarea certificatului ”Stop Covid” va ajunge în Parlament, atunci va fi adoptată înainte de Sărbători.

”Dacă se va veni cu proiectul promovat în coaliție, eu sunt convins că acest certificat ”Stop Covid”, atunci va fi adoptat în Parlament. Cred că ar trebui să ne înțelegem și acest proiect să fie adoptat”, a spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu a precizat faptul că va exista o discuție în acest sens la nivelul coaliției de guvernare.

blank