Autovehiculul reprezinta astazi mai mult decat o pasiune, acesta reprezinta o necesitate, fiind cea mai rapida si practica metoda de deplasare dintr-un punct in altul. De aceea, ingrijirea masinii este o preocupare permanenta, pentru care trebuie facute investitii in mod regulat.

Fie ca este vorba despre achitarea taxelor obligatorii, cum ar fi asigurarea RCA sau taxa de drum, ori despre schimburile consumabilelor si a anvelopelor potrivite fiecarui anotimp, toate acestea reprezinta un efort financiar pentru fiecare proprietar.

In plus, se intampla ca din varii motive, aceasta sa se defecteze. Astfel ca soferii ar trebui sa fie foarte atenti la semnele pe care masina le da inainte ca defectiunea sa se agraveze. Cum isi pot da seama acestia ca este ceva in neregula cu autovehiculul lor?

3 semne ca masina ar probleme

  1. Evacuarea scoate fum

Rolul evacuarii masinii este acela de a elimina gazele rezultate in urma procesului de ardere al motorului. Prin urmare, daca aceasta scoate fum, cu siguranta ceva nu este in regula cu vehicolul. Daca fumul evacuat are culoarea alba, acesta semnifica faptul ca antigelul intra in camera de ardere, ceea ce nu ar trebui sa se intample niciodata. Astfel ca este recomandata vizita la un service auto cat mai urgent.

Pe de alta parte, daca fumul eliminat este negru, acesta semnifica arderea incompleta a combustibilului. Cauzele pot fi multiple, de la un injector sau senzor defect pana la probleme la distributie. In acest caz, verificarea autovehiculului de catre un mecanic este indicata a se face cat mai repede. Acesta va identifica problema, care poate avea o rezolvare foarte facila, cum sunt, de exemplu, reparatiile de injectoare.

De asemenea, fumul poate fi si de culoare albastra, ceea ce anunta ca uleiul a ajuns in camera de ardere semnaland o posibila defectiune a segmentului de ungere al pistonului. Si in acest caz, nu trebuie amanata verificarea masinii intr-un service auto, altfel motorul poate fi distrus complet.

  1. Motorul da rateuri

Daca motorul incepe sa dea rateuri, situatia se va inrautati destul de repede. Principalele motive care determina aceasta defectiune sunt o bujie crapata (la masinile pe benzina), un injector infundat sau o compresie mica in pistoane. Insa toate acestea vor avea acelasi final nefericit daca primul drum, in acest caz, nu va fi catre un service auto.

  1. Directia sau franele nu functioneaza cum trebuie

Aceste defectiuni reprezinta cosmarul oricarui sofer. Sistemul de directie este unul foarte important si complex, iar daca volanul nu sta drept, vibreaza foarte puternic sau este rigid la viraje, este foarte probabil ca acest sistem sa aiba o problema. Astfel ca trebuie ajuns cat mai repede in service.

Cu toate ca evolutia tehnica a condus la inovarea unui sistem de franare foarte sigure – franele moderne au doua circuite separate, in caz ca unul cedeaza sa poata fi actionata celalata – este posibil ca acestea sa esueze. Prin urmare, in cazul in care pedala de frana este moale sau reactia nu este aceeasi ca de obicei, este recomandat ca sistemul de franare sa fie verificat de un mecanic auto.