Promo

Ce tipuri de diabet există și care sunt simptomele fiecăruia

Diabetul este o boală cronică care determină în organism o modalitate greșită de transformare a alimentelor în energie. Deși sunt mai multe tipuri de diabet, cauzele sunt diverse, însă în toate problema este că pacienții au prea multă glucoză în sânge. 

 

Tipurile cele mai cunoscute de diabet sunt: diabet zaharat de tip 1 și 2, diabet gestațional și prediabet. Alături de acestea, specialiștii mai vorbesc și despre alte tipuri: diabet de tip 3 si diabet de tip 3c, diabet autoimun latent la adulți, diabet de tip 4, diabet cu debut la maturitate al tinerilor, diabet neonatal, diabet indus de steroizi, diabet zaharat legat de fibroza chistică etc. 

Cu tratament medicamentos adecvat, recomandat de medicul de specialitate, dar și cu o gamă variată de suplimente alimentare formulate pentru diabetici, la indicația doctorului, calitatea vieții pacienților diabetici nu va fi afectată. 

Vom prezenta în continuare 3 tipuri cunoscute de diabet și simptomele acestor forme. 

Diabet zaharat de tip 1

Specialiștii cred că acest tip de diabet este o boală autoimună. Sistemul imunitar atacă și distruge din greșeală celulele care produc insulină. Corpul nu mai poate produce insulină, motiv pentru care tratamentul în acest caz este doar cu insulină, fără de care viața nu este posibilă. 

Simptome diabet zaharat de tip 1

Simptomele acestui tip de diabet se dezvoltă rapid, afecțiunea fiind diagnosticată la copii, adolescenți și adulți. Simptomele sunt destul de variate, într-o primă fază, unele persoane nu știu că au diabet. Pe măsură ce boala începe să afecteze organismul apar setea și foamea extreme, urinare frecventă, pierdere în greutate inexplicabilă, oboseală și somnolență, scăderea acuității și a calității vizuale, vindecare greoaie a rănilor, tăieturilor și a vânătăilor, piele uscată cu senzație de mâncărime, amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și al picioarelor. 

Diabet zaharat de tip 2

Acest tip de diabet este rezistent la insulină, fiind forma cea mai frecventă de diabet înregistrată la nivelul populației. Organismul nu poate folosi insulina, iar pancreasul primește semnalul pentru producerea unei cantități tot mai mari de insulină. La un moment dat nu va mai putea sintetiza cât are nevoie, iar producția va înregistra o scădere. Acesta este momentul în care  crește concentrația zahărului din sânge. 

Simptome diabet zaharat de tip 2

O parte dintre simptomele menționate la diabetul de tip 1 se regăsesc și la cel de tip 2, alături de alte probleme înregistrate la nivelul ochilor, sistemului cardiovascular sau al rinichilor. Uneori se pot manifesta infecții frecvente la nivelul pielii, al gingiilor și al vezicii urinare, pe fondul urinării frecvente. 

Pentru că la acest tip de diabet pacienții pot prezenta rezistență la insulină, închiderea la culoare a pielii în jurul axilelor sau a gâtului, tensiunea arterială foarte mare, colesterol ridicat, infecții frecvente și de lungă durată – sunt câteva dintre simptomele ce pot să apară. 

În stadii avansate de boală sau atunci când tratamentul este neglijat, pot să se înregistreze și alte simptome puternice, așa cum sunt greața și vărsăturile, respirații rapide și profunde, tremur, confuzie și amețeli, mișcări musculare necontrolate. Când glicemia este mult prea mare, corpul face eforturi să își mențină activitățile funcționale, motiv pentru care apar durerile de abdomen însoțite de vărsături, respirații scurte și șuierătoare, deshidratare puternică. Dacă pacienții aflați în aceste situații nu primesc ajutor de specialitate în cel mai scurt timp, complicațiile duc la comă și deces. 

Diabet gestațional

Acest tip de diabet apare în timpul sarcinii, fiind de regulă înregistrat la persoanele cu predispoziție de diabet sau cu antecedente de diabet în familie. Uneori această formă de diabet poate evolua în diabet de tip 1 sau 2, iar după sarcină, organismul își poate reveni la normal în mod miraculos. De aceea, una dintre analizele din perioada sarcinii, chiar la femeile trecute de 30 de ani, sănătoase, vizează măsurarea glicemiei. 

Simptome diabet gestațional

Alături de simptomele care sunt specifice acestei afecțiuni, femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente la pofta de dulce. Aceasta poate fi un simptom care să atragă atenția. 

Diabetul este o boală cronică ce trebuie tratată corespunzător. Medicul specialist va prescrie tratamentul potrivit tipului de diabet diagnosticat, care vizează medicamente, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu schimbarea dietei și uneori chiar administrarea insulinei în fiecare zi. 

 

Surse de informare:

  1. What Are the Different Types of Diabetes? – https://www.healthline.com/health/diabetes/types-of-diabetes
  2. What is Diabetes? – https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html
  3. How Many Types of Diabetes Are There? – https://www.medicinenet.com/how_many_types_of_diabetes_are_there/article.htm
  4. Types of diabetes – https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes
  5. Diabetes: An Overview – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes-mellitus-an-overview

 

blank