Există o serie de aparate care nu pot lipsi din niciun atelier auto pentru ca mecanicii să poată rezolva oricare din problemele cu care se confruntă clienții lor. Unul din aceste aparate este mașina de echilibrat roți ale cărei caracteristici și funcții le vom prezenta pe larg în acest articol.

Ce este o mașină de echilibrat roți?

Mașina de echilibrat roți este un aparat de vulcanizare care se găsește în majoritatea atelierelor moderne. El nu poate lipsi din nicio astfel de vulcanizare deoarece de existența sa depinde în mod direct dezvoltarea afacerii respective.

Automobilul a devenit în ultimul timp un vehicul absolut indispensabil pentru orice familie, mai ales în cazul persoanelor care locuiesc într-un mediu rural departe de toate facilitățile orașului. Iar de modul de funcționare al acestui vehicul depinde siguranța celor din interiorul mașinii, dar și a celorlalte persoane participante la trafic.

Nu putem vorbi de un vehicul în bună stare de funcționare dacă în momentul condusului șoferul întâmpină probleme în menținerea unei traiectorii drepte, sau dacă în momentul luării virajelor automobilul nu îndeplinește comenzile date. Din punct de vedere al siguranței, astfel de probleme trebuie să reprezinte o prioritate pentru șofer. Dar din fericire pot fi simplu rezolvate cu o vizită la un service ce dispune de o mașină de echilibrat roți folosită în vederea reglării direcției.

Care este destinația unei mașini de echilibrat roți

Niște roți echilibrate sunt roțile unui vehicul care se mișcă corect la cuplajul dintre direcția vehiculului și a anvelopei. Cu ajutorul unei mașini de echilibrat roți se pot elimina vibrațiile de la nivelul direcției și volanului. Astfel, un vehicul corect echilibrat nu numai că este un vehicul mai simplu de condus și mai sigur pentru toată lumea, ci devine și un vehicul care nu-și uzează rapid anvelopele, sistemul de suspensie sau rulmenții, putând fi folosit pentru o perioadă mai mare de timp cu toate piesele originale intacte și în perfectă stare de funcționare.

Pentru cei care dețin un service auto și doresc să investească într-o mașină de echilibrat roți există mai multe opțiuni. Dar în principiu, fiecare din aceste mecanisme este creat cu același scop și îndeplinește aceleași funcții.

Pe site-ul EURO QUIP International SRL de exemplu, există:

  • mașini de echilibrat roți clasice;

  • mașini de echilibrat roți cu afișaj cu LED;

  • mașini automate de echilibrat roți cu monitor LCD;

  • mașini de echilibrat roți cu afișaj digital;

  • mașini de echilibrat roți cu afișaj LCD.

În alegerea celui mai bun aparat pentru afacerea dumneavoastră trebuie să luați în considerație ușurința cu care o astfel de mașină poate fi operată. Principalul lucru pe care trebuie să-l rețineți este faptul că tehnologia, deși costă, facilitează modul de operare. Cu cât modul de redare al datelor este mai performant, cu atât crește prețul unui astfel de aparat. De exemplu, în timp ce pentru o mașină de echilibrat roți clasică trebuie să aveți în calcul un buget de doar 3000 de lei, pentru una cu afișaj LCD prețul ajunge până la suma de 16500 lei.

Câteva din caracteristicile pe care trebuie să le aibă o mașină de echilibrat roți

În dreptul fiecărui produs de pe site-ul EURO QUIP sunt prezentate în detaliu și caracteristicile fiecărui aparat în parte. Însă principalele proprietăți după care trebuie să vă ghidați înainte de a lua o decizie sunt următoarele:

  • viteza de echilibrare a roților care trebuie să fie cât mai scăzută pentru a putea servi un număr mare de clienți de-a lungul unei zile;

  • existența ecranului digital care ajută la vizualizarea mai facilă a dezechilibrului roților și la reglarea acestuia până la perfecțiune;

  • existența funcției de frânare automată care la rândul ei și ea facilitează modul de operare al aparatului;

  • dispunerea de flanșe pe laterale;

  • modul de afișare al valorilor de echilibru care poate fi exprimat în grame sau uncii.

Deși odată ce te-ai perfecționat în operarea sa, mașina de echilibrat roți este un dispozitiv simplu de utilizat. Modul ei de funcționare este complex și de aceea se recomandă a nu fi folosită de mecanici fără experiență și care nu au luat parte la un instructaj riguros menit pentru familiarizarea cu mecanismul mașinii.

Pentru o echilibrare corectă mecanicul operator întoarce roata la o viteză corespunzătoare și stabilește parametrii în funcție de care va echilibra vehiculul. Pentru acest lucru modul de afișare al ecranului este foarte important pentru o redare cât mai exactă a valorilor.