Îți place să iei în calcul chiar și cele mai mici detalii atunci când îți decorezi locuința? Te înțelegem perfect. Aspectele subtile au puterea de a schimba lookul oricărei camere, indiferent dacă este vorba despre living, dormitoare sau bucătărie. Dacă ai ajuns la galerii, află că acestea sunt la fel de importante ca perdelele și draperiile în sine. Alegerea corectă a galeriilor poate aduce un plus de eleganță și rafinament, în timp ce una neinspirată poate dezechilibra chiar și cel mai atent concept de design interior.Acestea fiind spuse, iată câteva repere utile atunci când urmează să cumperi galeriile pentru locuința ta!

  • Trebuie să fie mai late decât fereastra

Aceasta poate fi numită regula de bază, atunci când alegi galeriile. Acestea trebuie să fie, întotdeauna, puțin mai mari decât lățimea ferestrelor deasupra cărora le vei monta. Specialiștii recomandă să incluzi cel puțin câte 10-15 cm de fiecare parte a galeriei, în afara geamurilor. În caz contrar, perdelele și draperiile nu vor putea acoperi întreaga suprafață a geamului, devenind ineficiente. În plus, aspectul va fi unul dezechilibrat, care va ieși în evidență într-un mod negativ și va ruina designul interior.

Dacă vei lăsa spațiu suplimentar în afara geamurilor, vei putea strânge perdelele și draperiile în fiecare parte, lăsând fereastra liberă, pentru ca lumina naturală să pătrundă în casă.

  • Galerii statement sau subtile?

Răspunsul la această întrebare va fi oferit chiar de tine. Este o chestiune de preferințe personale, însă, există, totuși, câteva reguli nescrise pe care ar fi bine să le respecți. De exemplu, dacă întreaga încăpere este mobilată cu elemente din lemn masiv, elegante și impunătoare, galeriile pot respecta aceeași estetică, pentru a se integra perfect în peisaj. Așadar, optează pentru galerii din lemn, cu texturi interesante sau modele sculptate în material. Poți alege draperii cu capete ornamentale interesante, dacă spațiul îți permite acest lucru. Completează-le cu draperii în același stil: voluminoase, dintr-un material greu, opac și elegant.

Dacă încăperea este decorată minimalist, alege cele mai subtile galerii pe care le găsești. Poți cumpăra unele din metal, subțiri, într-o nuanță deschisă, care să se piardă în culoarea peretelui. Folosește-le alături de perdele diafane, semitransparente, albe sau în nuanțe pastelate.

Indiferent de stilul pe care îl preferi, cumpără galerii pentru perdele care să completeze și să evidențieze designul interior ales.

  • Montate la nivelul ferestrei sau aproape de tavan?

Acest criteriu este extrem de important și poate stabili dacă încăperea ta va părea mai mică sau mai mare.

Galeriile lungi, montate cât mai sus pe perete, pot crea impresia de cameră cu tavan înalt, dacă sunt combinate cu un set de perdele și draperii lungi, până la podea. Împreună, acestea vor crea un efect estetic deosebit, de încăpere grandioasă.

În schimb, dacă ferestrele tale sunt destul de joase și vei monta o galerie scurtă imediat deasupra acestora, este posibil să obții un efect invers. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care folosești perdele lungi.

De aceea, este important să ții cont atât de galerie în sine, cât și de felul în care aceasta se va integra în camera ta.

●    Galeriile și accesoriile

Cele mai multe galerii sunt prevăzute și cu accesorii sau detalii ornamentale. De exemplu, dacă vei opta pentru o galerie din metal, aceasta va fi dotată cu inele de prindere și, eventual, cu clești pentru prinderea perdelelor și a draperiilor. De asemenea, multe galerii au capete ornamentale deosebite. Acestea pot aduce un plus de farmec încăperii, însă, ține cont că trebuie să le măsori și pe ele atunci când iei în calcul lungimea galeriei. O mulțime de galerii frumoase și accesorii pe măsură pot fi găsite aici: https://www.dominogalerii.ro/.

În final, pentru a alege o galerie perfectă, ține cont atât de materiale, proporții și design, cât și de lungime. Folosește formula „lungimea ferestrei + 30 cm” și nu vei da greș niciodată!