Life, Stiri

Câte libere avem în 2013…

Câte libere avem în 2013…

blankOchii şi urechile la mine, băieţi şi fete care sunteţi în câmpul muncii. Căci, parol, vorbim în textul de faţă despre… libere. Despre zilele libere cu care ne blagoslovesc bunul Stat, buna Patriarhie, chiar bunul Dumnezeu. Iote cum e treaba: în 2013, ca şi în 2012, patru dintre sărbătorile legale vor fi în weekend, aşa că rămân doar opt din cele 12 zile libere acordate de lege. Astfel, va fi liber de 1-2 ianuarie (marţi-miercuri) pentru Anul Nou, 1 mai (miercuri) pentru Ziua Muncii, 6 mai (luni) pentru a doua zi de Paşte, 24 iunie (luni) pentru a doua zi de Rusalii, 15 august (joi) pentru Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) şi 25-26 decembrie (miercuri-joi) pentru Crăciun. În weekend-uri vom sărbători Paştele (5 mai), Rusaliile (23 iunie), Sfântul Andrei (30 noiembrie) şi Ziua Naţională (1 Decembrie), care anul viitor, ghinion, cade duminica. Asta e… Conform art. 139 alin.1 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 1 mai;
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Dar, încă din 2010. senatorii au votat ca ziua de 24 ianuarie, când s-au unit Principatele Române, să fie zi liberă legală, dar propunerea nu a fost încă aprobată de Camera Deputaţilor, care este camera decizională.
În schimb, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai propus ca zi liberă data de 30 noiembrie, când românii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, iar propunerea a fost adoptată de Camera Deputaţilor încă din iunie anul acesta. Şi ziua liberă s-a şi luat…   

blank