România
Actualitate

Anunţul care cutremură România: „Trupele ruseşti sunt aproape de ţărm, trebuie întărit flancul estic al NATO”

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, joi, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia de securitate şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări. „România şi Polonia sunt doi piloni de stabilitate în regiune care susţin abordarea coordonată a NATO pe Flancul Estic”, a arătat Ciucă.

NATO trebuie să suplimenteze forţa de intervenţie din România. Reprezentanţii Guvernului au arătat, într-un mesaj pe Twitter, că premierul Nicolae Ciucă a avut discuţii substanţiale cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia de securitate şi dezvoltarea unei relaţii privilegiate între Bucureşti şi Varşovia.

„România şi Polonia sunt doi piloni de stabilitate în regiune care susţin abordarea coordonată a NATO pe Flancul Estic”, a afirmat Ciucă.

Potrivit premierului, întâlnirea cu Andrzej Duda a avut loc, joi, la Varşovia, cu ocazia aniversării a 101 ani de la încheierea primului tratat de alianţă între cele două state.

„România şi Polonia au o lungă tradiţie de cooperare şi prietenie, consfinţită prin instituirea Parteneriatului Strategic în anul 2009 şi reînnoirea sa în 2015. Întâlnirea a constituit un prilej pentru a reitera, alături de preşedintele Andrzej Duda, angajamentul pentru dezvoltarea unei relaţii privilegiate între statele noastre şi pentru consolidarea cooperării, atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul UE. În contextul evoluţiilor de securitate din vecinătatea noastră şi al escaladării acţiunilor Rusiei, asigurarea unei abordări coerente a NATO pe Flancul Estic este o prioritate pentru ţările noastre. Împărtăşim aceleaşi perspective privind securitatea şi acelaşi interes pentru o Vecinătate Estică stabilă şi sigură”, a arătat Ciucă.

Potrivit acestuia, România şi Polonia susţin suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar şi perspectiva sa europeană şi euroatlantică.

„Polonia rămâne un important aliat al României în regiune”, a conchis premierul român.

Premierul a afirmat în declaraţia comună că întâlnirea celor două Guverne are loc într-un moment care ”nu credea să se mai întâmple vreodată în Europa, cel mai de amploare conflict care are loc după cel de-al doilea război mondial”.

”Am condamnat împreună agresiunea forţelor armate ruse în Ucraina, o agresiune complet nejustificată, ilegală, în care nu s-au mai respectat nici legile internaţionale şi nici suveranitatea şi integritatea unui stat independent”, a spus premierul Ciucă, arătând că cele două ţări şi-a exprimat susţinerea pentru poporul ucrainean.

Despre valul mare de refugiaţi care vin în România şi Polonia, premierul Nicolae Ciucă a spus că s-a discutat despre ”mecanismele interne pe care le pot folosi şi despre mecanismele Uniunii Europene pe care le pot accesa pentru a facilita şederea şi integrarea cât mai bine în societate”.

În urma bombardamentelor din Ucraina, autoritățile române și poloneze au semnat un acord de cooperare, în industria apărării. Astfel, noi unități de militări NATO urmează să sosească în ambele țări.

În acest context, premierul României a spus că este analizat un „nou pachet de forțe care să fie deplasat în țara noastră”, odată cu „sporirea prezenței forțelor aliate în regiunea Mării Negre și în Polonia și Marea Baltică”.

„Odată cu sporirea prezenței forțelor aliate în regiunea Mării Negre și în Polonia și Marea Baltică, să analizăm și să putem să avem un nou pachet de forțe care să fie deplasat în țara noastră, să continuăm să facem față oricărei agresiuni, chiar și unei agresiuni din partea Federației Ruse”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul Poloniei a spus că trupele rusești sunt „aproape de țărmul României, de granițele Poloniei, în Belarus”.

„Trupele rusești sunt aproape de țărmul României, de granițele Poloniei, în Belarus. Să prevenim este un lucru, dar trebuie să ne și pregătim pentru alte pericole. Trebuie să ne întărim flancul estic”, a declarat Mateusz Morawiecki.

blank