Antonio Guterres
Actualitate

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a ajuns în Ucraina. Este prima sa vizită de la începutul războiului

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a sosit, miercuri, în Ucraina, fiind prima sa vizită de la începutul războiului. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj postat pe Twitter.

Marți, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Antonio Guterres, la Moscova, și a descris situația din orașul ucrainean Mariupol drept „tragică”. Cei doi oficiali au discutat despre situația din Ucraina, cât și despre evacuarea civililor prin coridoare umanitare.

Guterres, vizită oficială în Ucraina

După ce va vizita Borodianka, Irpin şi Bucea, Guterres se va întâlni cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am ajuns în Ucraina, după ce-am fost la Moscova. Vom continua acţiunea în vederea unei extinderi a susţinerii umanitare şi asigurării evacuării civililor din zone de luptă”, a scris acesta pe Twitter, potrivit news.ro.

Secretarul general al ONU s-a întâlnit cu Putin, la Moscova

Secretarul general al ONU s-a întâlnit, marți, cu Vladimir Putin și au discutat și despre acuzațiile aduse Rusiei că ar fi bombardat un coridor umanitar din orașul-port Mariupol.

Președintele rus a afirmat că peste 100.000 de oameni au părăsit Mariupol, „liberi să meargă oriunde”. „Unii oameni vor să meargă în Rusia, alții în Ucraina”.

„Situația este complicată acolo – și tragică. Dar este simplu, într-adevăr. Am vorbit astăzi cu președintele turc Erdogan, el a spus că acolo au loc operațiuni militare. Nu, operațiunile militare s-au încheiat acolo. La Mariupol nu sunt operațiuni militare”, a spus Vladimir Putin.

În legătură cu coridoarele umanitare, acesta i-a spus lui Guterres: „Vorbești despre coridoarele umanitare rusești că nu funcționează. Nu, te-au mințit. Ei lucrează cu sistemul nostru”.

blank