Alexandru Rafila
Actualitate

Alexandu Rafila, despre introducerea certificatului verde: „Trebuie să includă vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19”

Ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, a oferit noi detalii despre introducerea certificatului verde. Acesta susține că trebuie să includă toate cele trei altenative descise în legislația UE: vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19.

Alexandru Rafila, despre certificatul COVID

„O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei altenative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde”, a spus Alexandru Rafila, la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor.

Alexandu Rafila, despre introducerea certificatului verde

Alexandru Rafila a mai precizat că nu ar trebui să mai vorbim despre certificat verde, ci certificat COVID, menit să limiteze răspândirea infecțiilor:

„Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a spus Rafila.

Cum ar urma să funcționeze introducerea certificatului verde
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în emisiunea Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire, că viitorul certificat sanitar ar putea fi impus în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, dar retras când incidența scade:

„Varianta de la Senat a căzut și din păcate actul normativ depus se referea strict la o categorie profesională și atât, după care a urmat un val de amendamente. Există o prevedere care spune că dacă amendamentele schimbă cu totul sensul proiectului de lege inițial, lucrurile trebuie late de la capăt.