Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a vorbit, duminică, despre introducerea certificatului verde COVID-19 în România, care ar putea cuprinde şi opţiunea testării deoarece „trebuie să le dăm oamenilor alternative până se vaccinează”.
Alexandru Rafila a dat detalii şi despre hotărârea de Guvern adoptată recent şi criticată de liderul PNL, Florin Cîţu, care prevede că accesul în mall-uri sau cinematografe este posibil şi pe bază de test. „Trebuie să le dăm oamenilor alternative până se vaccinează”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
„Nu m-a supărat (referitor la criticile lui Cîțu – n.r.). Am fost puţin contrariat de afirmaţiile făcute de el. Mă aşteptam la discuţii, sugestii de modificare şi nu credeam că e nevoie de o intervenţie în spaţiul public, mai ales că exista o decizie la nivelul Guvernului că era nevoie că avem o primă formă a unui astfel de document pe care să îl îmbunătăţim şi să putem să îl aducem în Parlament.
Dacă se va ajunge în situaţia în care certificatul verde să fie necesar pentru o perioadă de timp, până se definitivează vaccinarea, tot trebuie să îi dai o alternativă omului pentru intervalul de timp de la decizia de a se vaccina şi până când obţine certificatul. Mi se pare de bun simţ aceasta posibilitate”, a afirmat Alexandru Rafila, conform Realitatea.net.
Cât timp va fi valabil certificatul verde COVID-19
De asemenea, ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre limitarea în timp a valabilităţii certificatului verde, după modelul altor ţări.
„E o mică confuzie. Nu despre valabilitatea certificatului este vorba, ci despre porțiunea din certificat după vaccinare. S-a discutat 9 luni valabilitate vaccinare pentru 2 doze, apoi valabilitatea va fi prelungită prin administrarea unei doze suplimentare. Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene la concluzia de 9 luni, atunci și alte țări se vor conforma.
Intervalul de timp după doza booster va fi o altă etapă suplimentară. 9 luni doar pentru cei cu 2 doze, sau cu 1 doză, dacă s-au vaccinat cu serul de la Johnson&Johnson”, a explicat Alexandru Rafila, conform sursei citate.
Întrebat dacă e posibil ca vaccinarea anti-COVID să devină una periodică, ministrul Sănătăţii a explicat că „există o responsabilitate a producătorilor de vaccinuri astfel încât să le adapteze la tulpinile în circulație”.
„Periodicitatea vaccinării intră în discuție dacă sunt 2 condiții cumulative: 1) identificarea din timp a tulpinii circulante și 2) populația căreia i se adresează”, a precizat el.
Alexandru Rafila a dat de înţeles că nu toată lumea trebuie să se vaccineze cu dozele suplimentare toată viața, ci doar categoriile vulnerabile, ca și la gripă, lucru care se întâmplă, practic, de zeci de ani.