Deoarece acoperișul este foarte vizibil din stradă, aspectul materialului acoperișului va afecta adesea aspectul casei. Culoarea, textura și tipul materialului ar trebui să fie compatibile cu finisajul exterior al casei și cu stilul acesteia.

Acoperișul ar trebui ales în funcție de stilul arhitectural al casei. Fiți fideli stilului arhitectural al casei. Nu puneți țiglă spaniolă pe o casă în stil colonial, țiglă de lemn pe o casă în stil spaniol, sau țiglă metalică pe o casă stil ranch. Cu alte cuvinte, alegeți un material care să fie în concordanță cu stilul casei.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă abateți de la materialul original. Majoritatea produselor noi imită aspectul acoperișurilor originale.

Țiglele din fibră de ciment imită lemnul sau ardezia. Metalul sau betonul pot semăna cu lemnul.

Unele materiale imită mai bine, altele mai puțin. Așa că, aveți grijă ce materiale alegeți.

Șindrilele vă oferă un prim strat de apărare. Dar care materiale pentru acoperiș se potrivesc mai bine cu arhitectura casei? Iată câteva exemple.

Fiecare clădire are propriul stil arhitectural. Stilul arhitectural unic al clădirii este compus din detalii specifice și elemente arhitecturale care, împreună, formează stilul.

În timp ce diferite elemente pot fi asociate cu mai mult de un singur stil arhitectural, anumite materiale pentru acoperiș sunt asociate cu stiluri specifice.

Șindrilă asfaltică (bituminoasă)

Acest material pentru acoperiș poate fi achiziționat într-o varietate de culori, mărimi, forme, etc. Aceste șindrile sunt alese pentru faptul că sunt practice și adaptabile la tot felul de aranjamente arhitecturale și tradiții.

Șindrila bituminoasă rezistă la temperaturi extreme iarna și la călduri mari în timpul verii.

Șindrilă ceramică

În timp ce este unul dintre cele mai populare materiale, în prezent, de asemenea, este și cel mai vechi material cunoscut de către umanitate. Această șindrilă se potrivește foarte bine stilului arhitectural spaniol, mediteranean.

Șindrila ceramică reflectă soarele fierbinte, menținând casa răcoroasă.

Acest tip de ceramică se găsește în arhitectura cu influențe mediteranean-renascentiste.

Șindrilele închise sunt cele mai populare pe piață. Unele au o formă groasă, altele sunt mai degrabă subțiri.

Șindrilă lemn cedru

Cunoscută pentru aspectul său natural și rustic, șindrila de cedru este asociată cu case din Pacificul de Nord-Vest și Colorado, unde se găsește din plin această specie din lemn

Această șindrilă se potrivește perfect cu casele care sunt construite din lemn sau se află în pădure sau la munte, deoarece caracteristicile lor se aseamănă cu cedrul.

Șindrila din cedru poate fi identificată cu casele în stil tradițional georgian, având în vedere că aspectul uzat ajută la îmbunătățirea liniilor clasice ale acestui stil de casă.

Pentru casele în stil rustic, șindrila din cedru reprezintă o opțiune bună pentru aspectul lor mai necioplit.

Șindrila din cedru este mai flexibilă în unele privințe, fiind mai adaptibilă și putând fi aplicată unui număr mare de stiluri arhitectonice. Ambele includ avantajele naturale oferite de cedru; rezistență naturală la razele UV și umiditate, precum și la deteriorarea de către insecte.

De-a lungul timpului, cedrul își schimbă frumos culoare. Din auriu-arămiu devine un gri argintiu.

Șindrilă metalică

Țigla metalică a fost descoperită în hambare, grajduri și alte clădiri agricole. În prezent, datorită durabilității mari, țigla metalică este folosită la case în stil contemporan, în zone cu zăpadă abundentă.

Acoperișurile de metal variază în stil și calitate, de la cel galvanizat low-end la cel de cupru high-end. Foarte des sunt făcute din metale reciclabile și oferă performanță pe termen lung datorită naturii lor rezistente, iar noi recomandam specialistii de la Texyda Rom SRL, deoarece, ei pe langa consultatia tehnica gratuita, montaj, va ofera si tigla metalica Wetterbest, fiind un puternic nume pe piata tiglei metalice.

Acoperiș din ardezie

Acoperișurile din ardezie sunt splendide. Niciun alt material nu se poate compara cu ele, vizual vorbind. Ardezia este cel mai scump material pentru acoperiș, și poate fi găsit pe casele regale și proprietățile scumpe.

Acoperișurile din ardezie sunt foarte grele, de aceea sunt mai puțin întâlnite. Totuși, în unele cazuri, au rezistat timp de secole, ceea ce demonstrează că sunt acoperișuri de încredere pe o perioadă lungă de timp.

Acoperișuri verzi

Unii ar putea spune că acoperișul verde este o formă destul de nouă de acoperiș. Dar, în unele părți ale lumii, o casă acoperită de vegetație, gazon mai ales, a fost soluția cheie de a menține căldura în timpul iernii, și răcoarea în timpul verii, de generații întregi.

În unele părți din America de Nord, acoperișul verde este folosit pe clădiri comerciale și municipale, cu caracteristici arhitecturale de tot felul, tot din aceleași motive.

Pentru casele rezidențiale, acoperișurile verzi sunt cel mai adesea folosite când substratul este plat, cuplat cu pietricele și pentru a permite un drenaj corespunzător la fel ca orice alt acoperiș plat.

Cu un acoperiș verde, apa de ploaie este filtrată și poate deveni parte a unui sistem de colectare a acesteia. Acesta este un alt motiv pentru care acoperișurile verzi sunt gândite ca un element de protejare a mediului.

Aspect și utilitate

În timp ce majoritatea dintre noi nu se gândesc în primul rând la acoperiș, el contribuie de fapt la aspectul general și stilul unei case. Acoperișul este un element arhitectural important. El dă aspect casei și o și protejează. De aceea trebuie să-i acordăm importanța cuvenită.