Afaceristul Nelu Iordache
Actualitate

Afaceristul Nelu Iordache, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul Transalpina 2

Afaceristul Nelu Iordache, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare. În primă instanță, Tribunalul București îl achitase pe omul de afaceri. Nelu Iordache a fost acuzat de abuz în serviciu de procurorii DNA.

Afaceristul Nelu Iordache, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul Transalpina 2

Acesta trebuie să plătească, alături de alți patru inculpați, prejudiciul de 45.7 milioane de lei. Nelu Iordache este deja în închisoare, după ce în luna octombrie a fost condamnat în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad.

Tribunalul București l-a condamnat în primă instanţă la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni, printre care și fraude cu fonduri europene, în calitate de administrator al societății SC ROMSTRADE SRL. Acesta a fost acuzat că a schimbat destinația sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Afaceristul Nelu Iordache ar fi trebuit să plece din România cu o cursă low cost înainte de a fi ridicat de procurorii DNA. Din cauza măsurilor anti-COVID instituite pe Aeroportul Otopeni, cel supranumit „regele asfaltului” a pierdut avionul către Roma şi a fost reţinut de anchetatori.

Până să remedieze problema, avionul a decolat. În aceste condiţii, Nelu Iordache a fost nevoit să plece cu următoarea cursă cu destinaţia Roma. În momentul în care aeronava a decolat, procurorii DNA i-au cerut comandantului să o oprească, au precizat surse din rândul anchetatorilor. Pilotul s-a conformat, iar astfel că Nelu Iordache a fost ridicat de procurorii DNA. Anchetatorii i-au dus la parchet, iar, după şase ore de audieri, Nelu Iordache a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Dosarul a fost instrumentat de DNA, acuzația adusă lui Iordache fiind de abuz în serviciu.

Afaceristul Nelu Iordache se află deja după gratii. În octombrie, el a primit 11 ani și 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad.