Promo

Afacere la curte: 5 exemple simplu de pus în practică

Locuiești la curte și te bucuri de toate avantajele întoarcerii la natură: respiri aer curat, ai loc pentru o petrecere cu prietenii, iar copiii se joacă veseli la mica lor piscină de lângă casă. Toate bune și frumoase, dar știi că poți și să scoți bani din afaceri la curte?

Dacă vrei să pășești pe calea antreprenoriatului, îți prezentăm 5 exemple simplu de pus în practică atunci când ai la dispoziție un teren agricol și resursele necesare demarării unor mici afaceri profitabile:

Înființează o ciupercărie

Dacă ai la dispoziție un loc în curte pe care să-l dedici unei afaceri de tip agricol, o idee bună este să faci o ciupercărie, pentru că nu este o cultură pretențioasă, iar  investiția îți va fi amortizată în scurt timp.

Beneficiezi de avantajele unei plante cu un ciclu de cultură scăzut, care durează între 100 si 120 de zile, lucru care îți permite să obții anual 3 culturi, așa că profitabilitatea afacerii este excelentă.  

Stabilește spațiul pentru cultivarea ciupercilor, achiziționeză echipamente tehnologice și utilizează semințe de calitate premium și îngrășăminte organice, ca să obții recolte ecologice, foarte căutate pe piață și pe care le poți comercializa la prețuri convenabile.

Pune bazele unei ferme de dovleci 

Dacă vrei să începi o afacere la curte fără să ai multe bătăi de cap cu investiția în semințe, tratamente și îngrijirea culturilor, este recomandat să încerci cu o fermă de dovleci.

Aceste plante cresc direct pe câmp, trebuie udate des și sunt ceva cheltuieli cu distribuirea lor la beneficiari (persoane fizice, firme de retail, restaurante și altele). Ca să obții profitul dorit, cultivă pe același lot mai multe tipuri de dovleac: dovleac plăcintar, dovleac decorativ, dovleac portocaliu, dovleac ghindă, dovleac dumpling.  

Începe o cultură de agrișe

O plantă medicinală mai puțin cunoscută la noi, agrișele reprezintă o excelentă idee de afacere, fiind tot mai căutate pentru consum și prelucrare în diferite produse naturiste.

Agrișele au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, sunt pline de substanțe nutritive și reprezintă o sursă excelentă de fibre dietetice și antioxidanți. O cultură de agrișe pe un hectar necesită o investiție de aproximativ 6000 de euro și se recuperează în primii doi ani de cultură, profitul fiind semnificativ și poate ajunge la peste 15000 de euro anual.

Cultivă plante aromatice

O idee de afacere la curte pe care o preferă tot mai mulți oameni este cultivarea unor plante aromatice pe care să le comercializeze către magazinele naturiste, piețe cu produse eco, restaurante și firme de catering. Cele mai căutate soiuri sunt pătrunjel, mărar, tarhon, oregano, salvie, rosmarin, isop, roiniță, mentă, lavandă și  busuioc.

Îți trebuie un loc pentru cultivarea răsadurilor și puțină grijă la perioada de plantare în câmp deschis, pentru a evita înghețarea rădăcinilor. În rest este ușor să crești aceste plante și să le culegi, fiind culturi cu profitabilitate mare, pe care poți să le vinzi separat sau ca mix de mirodenii.

Înființează o fermă de curcani 

Dacă vrei o afacere la curte în care să te ocupi de creșterea animalelor, înființează o mică fermă de curcani. Cererea de carne de curcan este în creștere, datorită calităților nutriționale pe care le are, iar studiile arată că românii vor consuma tot mai mult preparate din carne de curcan, renunțând la mâncărurile pe bază de carne roșie.

Poți să beneficiezi de linii de credit pentru dezvoltarea unei astfel de afaceri și de consultanță de specialitate pentru a învăța particularitățile creșterii păsărilor de curte în general și a curcanilor în mod special. 

 

Alege modelul de afacere la curte care te avantajează și dezvoltă o activitate plăcută și profitabilă, ca să te bucuri de toate beneficiile pe care ți le oferă viața la țară, aproape de natură și de darurile ei. 

blank