Promo

Activități care contribuie la dezvoltarea și antrenarea memoriei

Odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea de memorare și rememorare scade vertiginos, mai ales că nu-ți mai dedici timpul studiului, iar creierul nu mai este la fel de antrenat ca în timpul anilor de școală. Pentru a avea o memorie cât mai bună pentru o perioadă cât mai lungă de timp, te poți folosi de câteva practici care te vor ajuta să-ți menții capacitatea de memorare la un nivel ridicat.

Iată, așadar, care sunt unele dintre activitățile cele mai recomandate de către specialiștii din domeniul sănătății și neurologiei pentru a avea o memorie bună, chiar și la vârsta adultă:

 

  1. Citește în fiecare zi

blankSimpla activitatea de a citi o carte din genul literar pe care îl preferi ajută creierul să își antreneze abilitățile de memorare și inclusiv să țină minte personajele, desfășurarea acțiunii, punctele cheie ale poveștii etc. Oricând ești în căutarea unor cărți de anticariat pe care ți le dorești de mult timp, la Târgul Cărții găsești un stoc mare de titluri din orice domeniu, astfel încât să nu te oprești niciodată din citit. Fie că îți place să citești operele literare ale autorilor clasici sau preferi cărți de specialitate, precum psihologie, filosofie, cărți religioase ori tehnice, atât online, cât și la sediul anticariatului Târgul Cărții găsești cărți care îți vor antrena memoria.

 

  1. Învață în fiecare zi ceva nou

blankOdată cu încheierea studiilor și intrarea în câmpul muncii, dorința de a descoperi lucruri noi și de a învăța se diminuează, lucru care nu este foarte benefic pentru creier. Pentru a-ți antrena creierul zilnic, lectura unor cărți de cultură generală te va ajuta să înveți și să descoperi lucruri noi, care îți vor antrena capacitatea de memorare, și va contribui la dezvoltarea bagajului de cunoștințe chiar dacă ai ajuns la o vârstă înaintată. Plasticitatea creierului și adaptabilitatea acestuia în orice mediu din jurul nostru îți permite să nu te oprești din acumulat cunoștințe chiar dacă nu mai mergi la școală.

 

  1. Practică jocuri de logică

Unul dintre cele mai cunoscute jocuri logice care îți ajută memoria și creierul este șahul, pe care îți recomandăm să îl practici zilnic. Alte tipuri de jocuri logice benefice pentru memorie sunt: rebusuri, sudoku, jocul Go și orice alte tipuri de activități asemănătoare. Pentru ca memoria ta să fie și mai antrenată, încearcă să îți folosești mâna care nu este dominantă atunci când practici activitățile zilnice, cum ar fi: spălatul pe dinți, mâncatul, folosirea unui mouse etc. În acest fel, îți vei antrena și cealaltă parte a creierului.

 

  1. Învață o nouă abilitate

Lucrul manual precum și tehnicile de perfecționare într-un anumit domeniu ajută capacitatea creierului de a se adapta și a reține. Așadar, activități precum croșetatul, tricotatul, desenul, capacitatea de a repara diverse lucruri prin casă, toate acestea te pot ajuta să ai o memorie cât mai sănătoasă. Dacă însă nu deții abilitățile de a face unele activități de lucru manual, îți poți antrena creierul și memoria învâțând să practici unele dintre aceste îndeletniciri.

 

  1. Sportul și mișcarea

O viață activă este benefică atât pentru minte cât și pentru trup. Exercițiile fizice practicate zilnic îți ajută vasele de sânge și creierul să se oxigeneze corespunzător, ceea ce duce la o mai bună funcționare a acestora. Ca orice mușchi, creierul poate fi antrenat prin activitățile prezentate în cadrul acestui articol, iar sportul și mișcarea sunt benefice pentru oxigenarea acestuia.

 

  1. Alimentația și odihna

Alimentele pe care le consumi și obiceiurile vicioase au un impact puternic asupra organismului și a minții, iar printre cele care dăunează creierului se numără țigările, băuturile alcoolice, dulciurile etc. Odihna este un alt factor care poate dăuna memoriei și îți poate afecta capacitatea de funcționare a întregului organism. Este recomandat să consumi cât mai multe fructe și legume, nuci, migdale sau alune, care stimulează capacitatea de memorare. De asemenea, pe cât posibil, încearcă să dormi în fiecare noapte cel puțin 8 ore.

Un stil de viață activ și sănătos are numeroase beneficii pentru minte, trup și suflet, iar cu ajutorul activităților prezentate în cadrul acestui articol îți poți antrena și memoria. Introdu în programul tău zilnic și activități benefice pentru memorie, pentru ca sănătatea ta mintală să atingă nivelul optim.

blank