Promo

6 motive pentru care să-ți schimbi anvelopele mai devreme anul acesta

Deși sezonul rece s-a instalat deja din punct de vedere calendaristic, prima zăpadă întârzie să apară. Din acest motiv, mulți șoferi amână momentul schimbării anvelopelor de vară cu cele de iarnă, deși ideal ar fi să facă acest lucru mai devreme. Dacă și tu te numeri printre aceștia, îți oferim câteva motive întemeiate pentru care ar trebui să mergi neîntârziat la vulcanizare.

Scapi de aglomerație

În România, utilizarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie doar în condițiile de carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Astfel, mulți șoferi așteaptă prima ninsoare sau primul îngheț pentru a-și schimba anvelopele, iar atunci iau cu asalt vulcanizările.

Dacă procedezi și tu la fel, riști să pierzi chiar și o zi întreagă stând la coadă la vulcanizare. Dacă pui la socoteală și faptul că tot acest timp îl petreci în frig, și că îți toci nervii pentru multe ore, ai suficiente argumente să mergi mai devreme să îți schimbi cauciucurile.

Prețuri mai bune

În cazul în care trebuie să cumperi și cauciucuri noi, la debutul sezonului ai șanse mai mari să găsești anvelope de iarna la preț avantajos. Multe magazine includ în ofertă și montarea gratuită a cauciucurilor noi, iar acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să te grăbești.

Nu riști ca vremea să te ia prin surprindere

Ar fi foarte neplăcut să te trezești într-o dimineață că întreg orașul este acoperit de zăpadă, iar tu trebuie să pleci la drum cu mașina. Cauciucurile sunt cele de vară, pentru că ai tot amânat să le schimbi, și nu ai nici timp să mergi la vulcanizare de la prima oră. N-ai încotro și pleci așa la drum, dar nu ajungi prea departe pentru că rămâi blocat în zăpadă. Astfel, toate planurile tale pentru ziua respectivă sunt date peste cap și îți seama că ar fi fost mai bine să-ți schimbi din timp cauciucurile.

Scapi de amendă

Polițiștii i-au îndemnat pe șoferi încă de la debutul sezonului să-și monteze cauciucurile de iarnă. Totodată, au avertizat că imediat ce se creează condițiile de apariție a gheții și poleiului, vor efectua controale în trafic și îi vor sancționa pe toți șoferii care nu au mașinile echipate corespunzător. Amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă pe drum acoperit cu gheață, polei sau zăpadă este cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei. Noi spunem că este vorba despre o sumă suficient de mare, care să te convingă să montezi din timp cauciucurile de iarnă.

Variațiile de temperatură

Chiar dacă afară a plouat, dar temperaturile sunt pozitive și nu există risc de îngheț, situația se poate schimba ușor. În sezonul rece, temperatura de afară scade pe timpul nopții, coborând frecvent sub zero grade. Asta înseamnă că apa de pe carosabil îngheață și apare riscul derapajelor. Dacă ai plecat la drum cu cauciucuri de vară atunci când afară era frumos și senin, riști ca după căderea serii să apară înghețul și să te prindă nepregătit.

Aderență mai bună pe carosabil umed

Chiar dacă prima zăpadă poate veni spre sfârșitul anului sau chiar în ianuarie ori februarie, este recomandat ca anvelopele de iarnă să fie montate încă din toamnă, atunci când încep ploile. Cauciucurile de iarnă au o aderență mai bună pe ploaie și carosabil umed, iar astfel se reduce pericolul de acvaplanare.

În mod normal, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă nu durează mai mult de 45 de minute. Lucrurile merg mult mai repede atunci când ai două rânduri de jante, iar cauciucurile de iarnă sunt deja montate. În acest caz este necesară doar înlocuirea roților, operațiune pe care o poți realiza chiar tu în propriul garaj, și să economisești astfel niște bani.

blank