Promo

6 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți pregătești mașina pentru toamnă

A venit toamna, iar odată cu ea și vremea să faci o verificare amănunțită a mașinii tale. Sezonul ploios poate fi o adevărată provocare pentru șoferii care nu-și pregătesc din timp autoturismul. O astfel de pregătire te va scuti de eventuale neplăceri cauzate de ploi abundente sau de condiții de vreme rea.

 

În luna septembrie, trebuie să iei în calcul întreținerea regulată a autoturismului tău la un service auto. Deși la prima vedere observi că totul este în regulă la mașină, este important să faci o inspecție de rutină și o întreținere preventivă, pentru a-ți menține vehiculul în stare bună de funcționare și, cel mai important, pentru a fi în siguranță.

 

Cum trebuie să-ți pregătești autoturismul pentru toamnă?

Pentru că toamna deja s-a instalat, este recomandat să faci câteva verificări auto specifice anotimpului. Specialiștii avertizează că pregătirea maşinilor pentru sezonul rece trebuie să înceapă încă din toamnă, mai ales că acest anotimp este caracterizat de ploi abundente. Iată o listă cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere:

1.   Fă o listă cu tot ce trebuie să verifici!

Înainte de a merge cu mașina la un service auto, poți începe prin a face o listă cu toate aspectele care necesită verificare. De exemplu, poate ai observat pe parcursul verii anumite lucruri care nu mai funcționează cum ar trebui, însă în acel moment le-ai ignorat. Acum este timpul să le iei în calcul!

2.   Verifică sistemul de iluminare!

Toamna, vizibilitatea se reduce simțitor, iar din acest motiv luminile autoturismului tău vor fi solicitate încă de la prima oră a dimineții. Verifică dacă toate luminile funcționează corespunzător: faruri, stopuri, poziții, semnalizări, faza scurtă și lungă etc.

3.   Nu ignora ștergătoarele!

 

Acordă o atenție sporită ștergătoarelor tale! O vizibilitate bună pe parcursul deplasării cu mașina nu este asigurată numai de lumini, ci și de ștergătoare. Înlocuirea acestora nu este deloc una costisitoare și este necesară, mai ales în sezonul ploios, când sunt folosite des. Ștergătoarele de parbriz trebuie să fie în cea mai bună formă deoarece, dacă sunt uzate, nu vor face față unor cantități mari de precipitații. Mai mult, din cauza uzurii, acestea pot deteriora parbrizul mașinii.

4.   Verifică anvelopele și sistemul de frânare!

Odată cu venirea toamnei, trebuie să ne așteptăm și la o scădere a temperaturilor. După cum știm, atunci când temperatura scade sub 7°C, este timpul să înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă. În acest sens, vei evita dezechilibra­rea autovehiculului în timpul frânării sau a virajelor. De asemenea, luând în considerare vremea nefavorabilă și condițiile de drum din România, este recomandat ca anvelopele care au un grad de uzură ridicat sau sunt mai vechi de 5 ani, să fie înlocuite. Pune pe lista ta și verificarea presiunii pneurilor, care trebuie ajustată în funcție de nivelul de încărcare al mașinii și de recomandările producătorului.

 

Pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, verifică și sistemul de frânare. În acest sens, vei putea obține o părere avizată la un service auto.

5.   Nu uita de nivelul lichidelor!

 

Ajustarea densității lichidului de răcire se face în fiecare toamnă, înaintea sezonului rece, conform recomandărilor comunicate de producător. Când temperaturile scad, se recomandă utilizarea unui antigel cu punct de congelare adecvat. Pentru a te asigura că nivelul tuturor lichidelor este unul optim, solicită și această verificare la un service auto.

6.   Verifică sistemul de încălzire!

 

Sistemul de încălzire este important pentru confortul tău pe timpul deplasării. Asigură-te că instalația de dezaburire, adică ventilatorul cu aer cald de la parbriz și instalația de la lunetă funcționează corespunzător și că sunt pregătite să reziste sezonului rece, pentru a nu avea parte de neplăceri atunci când vor scădea temperaturile.

 

În concluzie, este important ca la început de toamnă să mergi cu mașina la un service auto pentru a-i face o verificare amănunțită și de specialitate. Nu uita să faci o listă cu eventualele probleme pe care le-ai observat în ultima perioadă la autoturismul tău, pentru a putea vedea cum pot fi remediate. De asemenea, în urma verificării tehnice, vei afla dacă există piese care trebuie înlocuite sau alte semne de uzură.

 

 

 

 

 

 

 

blank