Promo

4 mituri combătute despre casele din lemn

Construcția unei case nu e un lucru ușor. Nu doar financiar ci și pentru că ridică numeroase semne de întrebare. De la suprafață sau la poziționare, până la materialul din care va fi ridicată. Și, indiferent ce material ai ales, întotdeauna vei găsi cel puțin o persoană care pozează în expert și care va ține neapărat să-ți spună de ce nu ai făcut cea mai bună alegere și de ce varianta lui mai bună. De altfel, circulă o sumedenie de mituri legate de casele realizate din cele mai cunoscute materiale de construcție.De aceea, în articolul de față ne-am propus să le combatem pe cele care fac referire la casele din lemn.

 

Se fac scrum la incendiu

Promotorii acestui mit își susțin argumentația pe faptul că lemnul este combustibil, prin urmare, o casă din acest material se va aprinde la cea mai mică scânteie și va arde până în temelii. Argumentul este unul logic, numai că pornește de la o premisă greșită, fiindcă la construcția caselor nu se folosește lemnul imediat ce acesta a fost adus din pădure. El este tratat, în prealabil, cu soluție ignifugă, care îi conferă rezistență ridicată la foc. Aprinderea este, astfel, întârziată cu aproximativ 90 de minute. Totuși, pentru a-și păstra aceste proprietăți, lemnul trebuie tratat periodic. În plus, pentru a reduce și mai mult riscul de incendiu, instalațiile electrice ale caselor din lemn sunt în așa fel realizate încât să se întrerupă, automat, la cea mai mică scânteie produsă în urma unui scurtcircuit.

Nu sunt rezistente la cutremur și nu rezistă în timp

Locuințele din lemn au o rezistență sporită la cutremur, datorită elasticității caracteristice a materialului din care sunt construite. Astfel, absorb cu mai multă ușurință șocurile mecanice, și, în acest mod, zidurile nu se deformează și nu apar crăpături, nici chiar după un seisme mari.

Se mai spune că lemnul se pretează doar pentru construcțiile temporare, pentru că nu este foarte rezistent în timp. Nimic mai fals! Lemnul poate fi unul dintre cele mai durabile materiale, dacă sunt respectate etapele de procesare și prelucrare.

Acest mit face referire, în mod special, la casele construite din plăci de OSB, despre care se știe că se asamblează și se dezasamblează foarte ușor. Cu o minimă documentare despre cum se realizează construcțiile din OSB, vei afla că acestea sunt foarte stabile și rezistente în timp, iar faptul că pot fi demontate foarte ușor constituie un avantaj.

 

Structura slăbește, în timp, din cauza insectelor

E drept că lemnul poate fi afectat de acarieni și alte insecte, însă, de acest lucru au ținut cont și proiectanții caselor construite din acest material. Prin urmare, pe lângă soluțiile ignifuge, lemnul pentru construcții este tratat și cu substanțe speciale, care să țină insectele la distanță. Mai mult de atât, apariția insectelor este în strânsă corelație cu umiditatea și contactul lemnului cu solul. Odată ce bușteanul de lemn a fost tăiat din pădure, dispare și contactul cu solul, moment din care începe să scadă și procentul de umiditate. Din acest motiv, la momentul finalizării construcției, lemnul va fi complet uscat.

Casele din lemn scârțâie

Mitul este, parțial, adevărat, în sensul că este valabil doar în cazul acelor case construite fără a se ține cont de anumite reguli. Astfel, acest inconvenient va fi întâlnit doar la casele la care s-a folosit un lemn care nu a fost uscat suficient, sau atunci când construcția a fost făcută în grabă și îmbinările nu sunt perfecte. În această situație, părțile casei nu sunt fixe și apare fricțiunea, însoțită de acel scârțâit care devine deranjant.

 

Așadar, dacă ții cont de toate regulile de construcție și folosești materiale de calitate, nu ai de ce să-ți faci griji în privința unei case de lemn, care va fi la fel de rezistentă și de confortabilă la fel ca orice altă locuință construită din alt material.

blank