Social, Stiri

ZIUA internaţională de luptă împotriva CANCERULUI la SÂN. Descoperă simptomele şi cauzele acestei boli

1 octombrie marchează ziua internaţională de luptă împotriva cancerului la sân. Această zi este una a prevenţiei, ziua în care femeile sunt invitate să se gândeasca la sănătatea lor.

0_94491200_65054300

La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza acestei maladii. Potrivit statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte au între 39 şi 49 de ani.

Cancerul la sân depistat în stadiu incipient poate fi însă vindecat în proporţie de peste 90%. Tocmai pentru a preveni această boală, 1 octombrie a fost declarată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Sân.

Dacă ai în familie numeroase cazuri de cancer de sân, este foarte important să mergi în mod regulat la control și să îți faci analizele pentru depistarea eventualelor gene care pot fi transmise din generație în generație.

Aceste simptome, descrise mai jos, sunt de cele mai multe ori cauzate de alte boli, insa in cazul in care apar este nevoie sa fie consultat un medic pentru a sti originealor.

Durerile in piept si tusea care persista denota o stare acuta severa, in mod normal. Insa, tusea persistenta si raguseala pe termen lug pot denota existenta unui cancer la nivelul faringelui sau esofagului.

Diversii noduli care apar pe corp trebuie consultati DE URGENTA de medic. Nodulii de pe torace pot indica inceputul unui cancer mamar iar nodulii care apar in zona gatului poate semnala un cancer tiroidian. Oricum, nu va impacientati si consultati un medic inainte de a trage concluzii.

Prezenta sangelui in urina, in tuse, sangerarea intre menstruatii sau prezenta sangelui in materia fecala ar trebui sa traga un semnal de alarma. Medicul trebuie consultat de urgenta, avand in vedere ca astfel de sangerari pot indica diveerse tipuri de cancere, precum cel de endometru sau ovarian.

Cancerul de sân poate fi despitat în urma unor investigaţii medicale de sânge, precum şi o ecografie mamară, mamografie sau a altor proceduri recomandate de medicul de specialitate.

Cel mai important este să vă verificaţi sănătatea sânilor în fiecare an, cu ajutorul unei simple ecografii mamare, indiferent dacă aveţi antecedente de cancer de sân în familie sau nu.

blank