Zile libere acordate chiar daca pica in weekend

0

Asa cum prevede codul muncii, romanii au dreptul la 15 zile libere oferite de catre stat pe tot parcursul unui an, atunci cand este o sarbatoare legala. Angajatorul ofera liber tuturor angajatilor, acestia fiind platiti ca intr-o zi de lucru normala.

In anul 2019 nu mai putin de 5 sarbatori pica in weekend si astfel, romanii se vor bucura de 10 zile libere din totalul de 15.

Insa din 2020, toate acestea se pot schimba, prin adoptarea legilor pe care le au tarile nordice, Franta, Germania. In cazul unei sarbatori legale care pica in weekend aceasta se va acorda in prima zi lucratoare sau va fi desemnata de comun acord prin votul angajatilor.

Prin adoptarea acestei legi, nemtii aduna impreuna cu concediul 40 de zile libere pe an, fiind pe primul loc in Europa. Astfel, Romania va beneficia an de an de cele 15 sarbatori, nemaifiind nevoie ca an de an sa urmarim sarbatorile pe care le pierdem deoarece pica sambata sau duminica.

Citeste si...  La ce trucuri poți apela pentru a avea sâni frumoşi

Ce compensatii trebuie sa primesti daca lucrezi de sarbatori legale

Prin lege fiecare roman beneficiaza de liber atunci cand este o sarbatoare legala, insa exista si exceptii. De exemplu, campania de stat Metrorex, care trebuie sa asigure tranportul bucurestenilor mai ales atunci cand acestia sunt liberi. In aceste zile metroul functioneaza dupa program de weekend, mai exact cursele sunt mai rare. Angajatii sunt platiti dublu fata de o zi lucratoare normala.

La fel se intampla cu institutiile de stat in care activitatea nu poate fi intrerupta: trasportul in comun, spitalele, politia romana, lanturile de magazine, mall-urile, etc.