Consultări pentru desemnarea premierului, după demisia lui Mihai Tudose. Preşedintele Klaus Iohannis se consultă, miercuri, începând cu ora 12.00, cu partidele din Parlament, primii care vor intra la discuții fiind cei de la PSD. Social-democrații merg cu propunerea Viorica Dăncilă, în timp ce opoziția cere declanșarea alegerilor anticipate, pe fondul crizei politice. UDMR și minoritățile, care au votul decisiv în Legislativ, vor instalarea cât mai repede a unui nou Guvern, pentru încheierea crizei.

UPDATE 14.00: Au început consultările președintelui Klaus Iohannis cu liderii partidului USR, care au anunțat că vor susține varianta alegerilor anticipate.

UPDATE 13.50: „Nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD”, a declarat președintele Partidului Național Liberal, la ieșirea de la consultări. El a precizat că a propus opțiunea organizării unor alegeri anticipate.

UPDATE 13.14: Klaus Iohannis a început consultările cu delegația Partidului Național Liberal. PNL este reprezentat de președintele partidului, Ludovic Orban, și de raluca turcan, Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartău și Vlad Nistor.

UPDATE 12.30: „I-am prezentat președintelui în mod oficial și direct propunerea noastră: doamna Viorica Dăncilă”, a declarat președintele PSD Liviu Dragnea, la sfârșitul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

Acesta a explicat și motivul pentru care i-a prezentat președintelui o listă cu toți parlamentarii din coaliția PSD-ALDE care au semnat pentru a-și arăta susținerea față de această propunere.

„În ultimele zile au apărut tot felul de informații în spațiul public că sunt parlamentari care nu susțin această propunere. Am vrut să arătăm că nu există nicio problemă”, a completat Liviu Dragnea. Totodată, Liviu Dragnea a precizat că președintele a refuzat să accepte această listă.

„Ne-a spus că știe care este majoritatea”, a completat acesta.

În ceea ce privește propunerea de premier, Liviu Dragnea a afirmat că nu crede „că sunt motive ca președintele să o respingă” pe Viorica Dăncilă. Totodată, el i-a prezentat principalele calități ale Vioricăi Dăncilă.

UPDATE 12.10: Klaus Iohannis a primit delegația PSD-ALDE pentru consultările privind desemnarea premierului. Delegaţia este formată din preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, vicepremierul Paul Stănescu, secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu, şi vicepreşedintele ALDE Graţiela Gavrilescu.

Alături de şeful statului, la consultări participă consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Dana Bârsan.

Discuțiile președintelui cu partidele parlamentare încep la ora 12,00, cu reprezentanţii PSD şi ALDE. La ora 13,00, urmează PNL, la 14,00 – USR, la 14,30 – PMP, iar la 15,00 – UDMR. Ultima delegație va fi a reprezentanţilor grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, care vor intra la consultări la ora 15,30.

După consultări, președintele Klaus Iohannis va ieși public cu propunerea de premier desemnat, în urma consultărilor. Și președintele vrea cât mai repede un Guvern instalat în funcție.

”Iată că, la un an de alegeri, în primul an de după alegeri, avem deja două guverne PSD eșuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern, pentru a scurta cât se poate de mult situația de incertitudine”, a spus președintele marți, când l-a numit interimar pe ministrul Apărării, Mihai Fifor.

PSD merge cu europarlamentarul Viorica Dăncilă, votată cu unanimitate de voturi în ședința CExN

Social-democraţii au nominalizat-o în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de marţi, după doar o oră de discuții, pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru, urmând ca ALDE să se reunească miercuri în şedinţa conducerii pentru a valida oficial propunerea PSD.

Potrivit preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier va ajuta România în procesul de pregătire a preluării, anul viitor, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Viorica Dăncilă este la al doilea mandat în Parlamentul European și vine din organizația Teleorman, a președintelui Liviu Dragnea.

Citeste si...
ALDE, reacție - FULGER după apariția scrisorii anti - Dragnea

Dragnea a precizat că va face parte din delegaţia care va merge la Cotroceni alături de secretarul general al PSD, Marian Neacşu, şi de încă un social-democrat, al cărui nume nu este încă stabilit, precum şi de doi reprezentanţi ai ALDE.

Și partanerii de la ALDE urmează să voteze, miercuri dimineața, validarea Vioricăi Dăncilă ca premier propus, din partea coaliției PSD-ALDE. Vor merge la Cotroceni Daniel Chiţoiu și vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, Călin POpescu Tăriceanu, liderul ALDE, fiind plecat în concediu.

PNL și USR cer declanșarea alegerilor anticipate

Partidul Naţional Liberal va merge la Cotroceni cu mandatul de a solicita alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional, iar, în cazul în care nu se poate acest lucru, să nu refuze răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un Guvern fără PSD, a anunţat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Și USR a anunțat că va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu propunerea de organizare de alegeri anticipate şi nu va avansa un nume de premier, potrivit preşedintelui partidului, Dan Barna.

„Am avut aproape trei ore de dezbateri cu colegii din Biroul Naţional al USR. Am decis ca mâine în cadrul consultărilor de la Cotroceni cu preşedintele să-i prezentăm acestuia poziţia conform căreia varianta decentă şi corectă pentru România este aceea privind organizarea alegerilor anticipate pentru că actuala majoritate PSD-ALDE este o majoritate care s-a dovedit incapabilă să guverneze. Timp de un an de zile am dus-o dintr-o criză în alta, cetăţenii au fost mai mult în stradă decât în viaţa societăţii”, a afirmat Barna.

PMP merge cu o propunere de premier

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat că acest partid va participa la consultările de la Palatul Cotroceni şi are o propunere de premier, pe care însă nu a dorit să o facă publică.

”Avem propunere, sigur mult mai bună decât cea pe care a făcut-o PSD. Dacă se va ajunge în situaţia de a se discuta despre formarea unei majorităţi, propunerea noastră va fi capabilă să înceapă discuţii şi să-şi asume un rol atât de important, de a forma o majoritate şi un Cabinet de miniştri. (…) Cred că, în cazul în care va fi nevoie să se poarte negocieri politice, persoana desemnată de PMP va fi capabilă să aducă la aceeaşi masă politicieni care vor gândi în interesul României şi nu al unui partid politic”, a spus Tomac.

UDMR și minoritățile vor instalarea unui nou Guvern, cât mai repede

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, pentru AGERPRES, că principiul după care Uniunea se va ghida la consultările de la Cotroceni este acela de a avea cât mai repede un Guvern, decizia privind persoana nominalizată de PSD pentru funcţia de premier urmând să fie luată în forurile formaţiunii.

Și minoritățile spun că au un mandat de informare la Cotroceni.

”Vrem să înţelegem şi noi dacă de data asta vom avea o formulă guvernamentală stabilă sau o luăm de la capăt cu nebunia peste şase luni. Dar asta cred că nici PSD nu ştie. (…) În chestiunea aceasta suntem absolut echidistanţi şi aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile cu speranţa că nu o luăm de la capăt peste şase luni”, a afirmat Pambuccian, pentru Agerpres.