Actualitate

Zegrean, seful CCR, ii pune pumnul in gura lui Tariceanu

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat marţi, la Suceava, că nu comentează ce spun politicienii pentru că nu vrea să intre „în gâlceava lor”, răspunzând astfel la o întrebare a ziariştilor privind afirmaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că Parlamentul împarte atribuţiile de legiutor cu CCR.
 
Zegrean, seful CCR, ii pune pumnul in gura lui Tariceanu
 
”Eu nu comentez, de regulă, ce spun politicienii, pentru că nu vreau să intru în gâlceava lor. Până la revizuirea din 2003 a Constituţiei, era posibilitatea ca Parlamentul, în şedinţă comună, cu votul a două treimi din numărul deputaţilor şi al senatorilor, să invalideze deciziile CCR. Deci asta a funcţionat timp de 12 ani. Nu s-a întâmplat niciodată”, a explicat Zegrean. Totodată, el a spus că CCR nu are mijloace de a constrânge Parlamentul în sensul de a lua o decizie sau alta, referindu-se la neaplicarea de către acest for a deciziei Curţii privind OUG 55 şi legea care o abrogă. 
”Mă întreb şi eu ce se întâmplă. După decizia noastră (CCR n.red.), ei trebuiau să ia o hotărâre prin care să rezolve această problemă, şi nu au luat-o. Constituţia spune că prin legea de respingere a unei ordonanţe de urgenţă, şi suntem în prezenţa unei legi de respingere, că au dat o lege de respingere după decizia noastră, Parlamentul este obligat să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse”, a spus Zegrean, subliniind că, potrivit articolului 147 din Constituţie, deciziile CCR sunt obligatorii de la data publicării acestora. ”Eu nu pot să dau consultanţă constituţională (…) Nu avem posibilitate să constrângem pe nimeni să facă ceea ce este în decizii”, a mai spus Zegrean. 

Pe de alta parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat marţi că Parlamentul ‘începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare’ cu Curtea Constituţională. 

„Parlamentul începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare cu Curtea Constituţională. Această împărţire de suveranitate o acceptăm ca atare sau încercăm să o corectăm şi să lăsăm Parlamentul singura instituţie legiuitoare din România. Observam de curând, săptămâna trecută, CCR ia decizii care sunt obligatorii pentru Parlament, e un lucru nu ştiu dacă chiar inedit, dar aproape inedit”, a susţinut Tăriceanu, la dezbaterile Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei. Întrebat la finalul şedinţei Comisiei ce a dorit să transmită, Tăriceanu a arătat că Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare în stat. 
„După cum vedeţi, Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare, ci facem acest lucru de o anumită bucată de vreme împreună cu Curtea Constituţională, care legiferează la rândul ei în paralel cu Parlamentul. Nu am spus că CCR nu ar trebui să aibă un control de constituţionalitate, dar am această obiecţiune şi acest punct de vedere pe care îl ridic în dezbaterea publică, cu tot respectul pentru rolul Curţii Constituţionale. Însă cred că din onestitate nu pot să nu fac acest lucru, cred că e o chestiune care nu este observată numai de mine, ci şi de alţi probabil oameni politici şi specialişti în drept constituţional”, a arătat preşedintele Senatului
 
blank