Life, Stiri

Zece trucuri ca să înveți orice mai repede și mai bine

Eleve, studente, mame, angajate – cu toate învățăm ceva nou în fiecare zi. Iată 10 trucuri pentru a învăța orice mai repede și mai bine:

helpfulcom_317151001. Fă sport – Pe lângă beneficiile legate de condiția fizică și de sănătate, sportul poate îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare. Un studiu a demonstrat că memoria și procesele cognitive au fost optimizate după o ședință de fitness de numai 15 minute.

2. Consumă acizi grași polisaturați – Acizii grași polisaturați, în special acizii grași de tip omega 3, sunt cruciali pentru buna funcționare a creierului, controlând centrii de învățare și memorie. Somonul, heringul și macroul sunt surse foarte bune de omega 3. Nucile, alunele și semințele de dovleac sunt și ele surse foarte bune de acizi grași omega 3.

3. Odihnește-te –  Multe persoane au tendința să reducă orele de somn pentru că sunt foarte ocupate și au o viață agitate, însă specialiștii atrag atenția că odihna este esențială pentru funcționarea creierului. O persoană odihnită va acumula informații mult mai repede decât una obosită.

4. Hidratează-te – Chiar dacă sfatul ăsta ar putea inutil, dehidratarea este un fenomen mult mai răspândit decât ți-ai putea imagina. Viteza de reacție și procesele cognitive sunt îmbunătățite atunci când organismul este optim hidratat, așa că ai grijă să consumi cantități suficiente de lichide. De asemenea, ține cont că fructele sunt surse foarte bune de lichide.

5. Alege-ți un hobby – Este important să practici alte activități decât studiatul și cele profesionale. Spre exemplu, hobby-urile te pot face mai deșteaptă. Încercați ceva ce necesită concentrare și coordonare ochi-mâini. Un studiu a arătat că jonglatul le mărește practicantelor volumul de materie cenușie.

6. Organizează-ți viața – Succesul este strâns legat de capacitatea unei persoane de a-și organiza viața. Este o idee foarte bună să vă stabiliți scopuri clare și realiste. De asemenea, nu uitați să vă alocați suficient timp pentru odihnă și relaxare.

7. Râzi! – Ar putea părea suprinzător, însă cercetătorii au demonstrat că râsul copios dezvoltă creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme complexe.

8. Practică metacogniția – Metacogniția a fost studiată de pedagogi, precum Aristotel, încă din secolul IV î.e.n. Conceptul de metacogniție pune accentul nu pe asimilarea unor noi cunoștințe, ci pe înțelegerea modului în care acestea au fost înțelese și asimilate. Învață să faci un pas în spate de la prima ta impresie, să pui la îndoială ceea ce știi deja și să evaluezi modul în care înveți lucruri noi.

9. Fă lucrurile pe rând – Chiar dacă multitasking-ul este la mare preț în ziua de astăzi, studiile au demonstrat că săritul repetat de la o activitate la alta mărește timpul necesar pentru finalizarea lor. Încearcă să te concentrezi asupra câte unui lucru.

10. Nu-ți fie frică de eșec – Un studiu realizat în Singapore a arătat că participanții care au încercat să rezolve exerciții matematice dificile fără niciun fel de instrucțiuni erau mai predispuși la eșec, însă eforturile făcute pentru a înțelege problemele i-au ajutat ulterior în rezolvarea unor probleme similare. Fenomenul este denumit eșec productiv și îmbunătățește creativitatea. (I.S.)

blank