Medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală au fost nevoiți să amâne operațiile dintr-un motiv incredibil, dar adevărat. Jurnalista Paula Rusu a scris pe blogul său că zece pacienți nu au putut fi operați din cauza lipsei de plăcuțe de electro-cauter, măşti, mănuşi sau aţă chirurgicală. Cadrele medicale susțin că aceasta situația a fost posibilă pentru că toată lumea se teme să ia mănuși chirurgicale de urgență, fără licitație, deși legea crează această breșă.

„Pacientul cu cancer în timpul ăsta stă cu tumora în el, fiindcă nu sunt plăcuţe de electrocauter aşteptăm să ajungă metastazele în cap? Despre asta e vorba. Toată lumea se laudă ca există bani, ministerul de Finanţe, ministerul Sănătăţii. Banii se recoltează uşor de la populaţie, dar se întorc foarte greu la oameni, au creat o gramadă de hachiţe legislative (…) Au făcut o nouă lege a achiziţiilor în care noi, doctorii, trebuie să facem o estimare de preţuri. Păi nu asta e calificarea mea, eu sunt medic, eu am învăţat să tratez oameni nu să fac preţuri”, a spus profesorul Ioan Cordoş pentru jurnalista Paula Rusu.

Citeste si...  Mafia organelor profită de disperarea pacienților. Iată ce preț are un rinichi

Managerul Institutului Marius Nasta, medicul Gilda Popescu, a declarat că au avut situații în care li s-a imputat faptul că au achiziționat, în regim de urgență, medicamente pentru persoanele proaspăt operate

„Am avut controale unde ne-au luat la puricat toate hârtiile. Ştiţi care a fost problema: de ce am cumpărat în regim de urgenţă medicamente pentru pacienţi proaspăt operaţi. Sunt situaţii pentru care nu poţi achiziţiona medicamentele dinainte gândintu-te că poate, poate o să apară un caz excepţional. E nepermis să fii luat la întrebări, de ce ai salvat viaţa unui om în regim de urgenţă si nu ai făcut licitaţie. Da, am avut o sincopă, fiindcă au fost oameni la administrativ care nu şi-au făcut treaba, un domn administrator care a fost schimbat din funcţie. Acum, din fericire, stocurile sunt suficiente, vă pot arăta hârtiile”, a spus managerul spitalului.