Business

Vrei o afacere în domeniul agricol? Iată de unde să începi

România are un foarte bun potențial agricol, iar producția ultimilor ani ne-a clasat pe locuri fruntașe în Uniunea Europeană, de aceea, mulți ar fi tentați să creadă că o investiție în acest domeniu are din start un succes garantat.

La fel de mulți sunt și cei care s-au avântat cu entuziasm să-și deschidă afaceri în acest sector, însă au clacat în mai puțin de un an, constatând că agricultura nu e chiar un domeniu pentru oricine. Dacă și tu te simți atras să investești în agricultură, îți spunem cum ar trebui să procedezi la început, pentru ca proiectul tău să aibă succes.

Alegerea terenului potrivit

Indiferent dacă vrei să înființezi o cultură agricolă sau o fermă de animale, primul lucru de care ai nevoie este un teren pe care și-ți desfășori activitatea. Pentru culturile agricole se pretează în general terenurile extravilane, avantajul lor fiind că sunt mai ieftine, iar impozitul este mai mic decât în cazul terenurilor intravilane.

Trebuie să ții cont însă și de particularitățile solului, zona geografică, condițiile climatice din zonă și tipurile de culturi care au mai fost pe terenul respectiv. Și pentru o fermă de animale, un teren extravilan este cel mai indicat, însă în acest caz va trebui să investești și în utilități și spații construite.

Studiul de piață

Chiar dacă ți se pare că ideea ta de afacere este una excelentă, nu trebuie să pornești la drum fără a te asigura că aceasta este și una cât de cât rentabilă. De aceea, e necesar să studiezi atent piața, să vezi care sunt costurile pe care le vei avea de suportat și prețurile de vânzare ale produselor pe care vrei să le valorifici. Totodată, trebuie să identifici potențialii clienți și furnizori, dar să îți cunoști și concurenții.

Investiția

În primul rând trebuie să știi de câți bani ai nevoie, iar pentru a face un calcul estimativ cât mai apropiat de realitate trebuie să-ți întocmești mai întâi planul de afaceri. O astfel de investiție poate avea o valoare destul de ridicată, iar pentru a obține banii necesari poți accesa un credit pentru proiecte agricole, prin intermediul căruia poți obține între 2.000 și 700.000 de lei. Cu acești bani îți poți cumpăra terenul, utilajele necesare, poți construi sere, hale, grajduri și orice mai ai nevoie pentru a porni afacerea.

Creșterea afacerii

Ce fermier aflat la început de drum, nu este indicat să investești din start o sumă foarte mare, pentru că astfel îți asumi inutil niște riscuri mari. Investește doar în strictul necesar pentru a face lucrurile să se miște, iar în primul an concentrează-te mai mult pe acumularea de experiență.

Vei învăța multe lucruri, iar dacă ceva nu va merge bine, nu riști să pierzi o sumă foarte mare. Pe măsură ce vei câștiga experiență, vei vedea că treaba merge din ce în ce mai bine, iar treptat poți face noi investiții, care îți vor aduce și profitul mult dorit.

Asocierea

Oricât de bine va merge afacerea, îți va fi greu să te descurci de unul singur pe o piață atât de vastă cum este cea a produselor agricole. Chiar dacă vei obține o recoltă de calitate, producția este nesemnificativă pentru clienții importanți de pe piață, care sunt interesați să cumpere cantități foarte mari.

Spre exemplu, ai foarte puține șanse de-a ajunge pe cont propriu cu produsele tale într-un hypermarket, însă dacă faci parte dintr-o asociație puternică, atunci lucrurile se schimbă. Cantitatea furnizată pe piață de o asociație este mai mare decât cea provenită de la un producător individual și astfel cresc șansele de-a încheia un contract cu un mare lanț de magazine, profitul fiind apoi împărțit între membrii asociației.

 

 

 

blank