Actualitate, Life

Vor exista pericole mari dacă încălzirea globală va depăşi 1,5 grade Celsius

n raport al Consiliului Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU (IPCC) arată că omenirea mai are la dispoziţie doar 12 ani pentru a se asigura că încălzirea globală nu depăşeşte 1,5 grade Celsius.

Autorii raportului au informat că sunt necesare schimbări urgente şi fără precedent pentru a ajunge la această ţintă. Ei precizează că obiectivul este realizabil, chiar dacă înseamnă că se bazează pe cel mai optimist deznodământ al acordului de la Paris, de a menţine schimbările climatice între 1,5 şi 2 grade Celsius.

Diferenţa de jumătate de grad ar putea preveni dispariţia coralilor şi micşora presiunea asupra zonei arctice, conform studiului, care a fost lansat după o întâlnire a tuturor celor 195 de ţări la Incheon, în Coreea de Sud.

Raportul a fost cerut de politicieni la discuţiile despre schimbările climatice de la Paris din 2016, dar de atunci, distanţa dintre ştiinţă şi politică s-a mărit. Donald Trump a promis că va retrage SUA din acord, iar câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Brazilia, Jair Bolsonaro, a promis că va face la fel dacă va câştiga.

Planeta este deja cu un grad Celsius mai caldă faţă de nivelurile preindustriale. După uraganele devastatoare din SUA, seceta din Cape Town şi numeroasele incendii de vegetaţie, raportul IPCC subliniază că schimbările climatice au loc deja şi a avertizat că fiecare fracţiune de încălzire în plus ar putea mări impactul.

 
 

Savanţii au analizat 6.000 de lucrări care au fost citate în raport şi au declarat că schimbările climatice  se pot observa şi la jumătate de grad: „Putem vedea că este o diferenţă şi este una semnificativă”, a declarat Debra Roberts, co-preşedinte al grupului de lucru privind impactul schimbărilor climatice al IPCC.

În raport, se notează că la o creştere cu doar 1,5 grade Celsius, proporţia din populaţia globală care n-ar avea acces la apă potabilă s-ar putea reduce cu 50% faţă de două grade Celsius.

La o schimbare de două grade Celsius, zilele cu călduri extreme ar deveni din ce în ce mai severe şi mai frecvente, crescând astfel rata deceselor cauzate de căldură şi ridicându-se numărul incendiilor de vegetaţie.

Cea mai mare diferenţă s-ar putea observa în natură. Insectele, care sunt esenţiale pentru polenizarea recoltelor şi plantelor au un risc de două ori mai mare să îşi piardă habitatul la o creştere cu două grade faţă de 1,5 grade.

blank