Featured, Medical

Vom avea o explozie de tuberculoză TBC în următorii ani?

Izolarea cauzată de pandemia COVID-19 ar putea duce la milioane de cazuri de tuberculoză (TB) nedetectate și netratate, avertizează o nouă cercetare.

Până la 6,3 milioane de persoane ar putea contracta tuberculoză până în 2025, iar 1,4 milioane de persoane ar putea muri, din cauza nediagnosticării și netratării în timp util, potrivit Euronews.

Concluziile, publicate de Parteneriatul Stop TB, ar reduce lupta globală împotriva tuberculozei cu cinci până la opt ani.

TBC este o boală respiratorie extrem de contagioasă, care există de secole. Ca și COVID-19, atacă plămânii și provoacă simptome similare, cum ar fi tuse, febră și respirație dificilă.

S-ar putea crede că măsurile drastice de îngrădire luate în întreaga lume pentru a conține răspândirea COVID-19 ar fi putut contribui, de asemenea, la reducerea transmiterii acestei boli.

Dar, de fapt, blocajele se dovedesc perturbatoare, întrucât deturnează atenția și resursele către noul coronavirus și lasă mulți suferinzi de tuberculoză nemonitorizați, spune Lucica Ditiu, directorul executiv al parteneriatului TB
„Este un fel de furtună perfectă (…) persoanele cu tuberculoză rămân, practic, fără a fi diagnosticate și tratate”, a spus ea pentru Euronews într-un interviu live.

Pe de o parte, boala afectează în principal persoanele vulnerabile sau marginalizate care trăiesc în sărăcie. Ea a explicat că blocajele îngreunează accesul la serviciile de îngrijire medicală.

Pe de altă parte, multe unități spitalicești care au furnizat servicii în jurul tuberculozei sunt acum transformate în unități COVID-19, iar persoanele au foarte puține locuri pentru a merge la diagnostic și tratament TB.

„Majoritatea colegilor noștri care se ocupă de tuberculoză sunt specialiști în boli pulmonare sau în boli infecțioase și sunt, de asemenea, front-line ca medici, ca asistenți medicali, în calitate de tehnicieni de laborator în lupta COVID”, a spus Ditiu.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut guvernelor să asigure continuitatea serviciilor de tuberculoză pe toată perioada pandemiei, menționând că persoanele care sunt deja bolnave de tuberculoză sunt, de asemenea, așteptate să aibă mai multe riscuri de complicații dacă se infectează și cu COVID-19.

Noul studiu a fost comandat de Parteneriatul Stop TB în colaborare cu Imperial College, Avenir Health și Johns Hopkins University și a fost susținut de USAID.
Modelarea s-a concentrat pe trei țări cu sarcină mare – India, Kenya și Ucraina – și estimări extrapolate din aceste țări pentru a crea estimări globale ale impactului COVID-19 asupra tuberculozei.

„Nu e problema noastră”

În ciuda faptului că poate fi prevenibil și vindecabil, TBC ucide în jur de 1,5 milioane de oameni în fiecare an, mai mult decât orice altă boală infecțioasă.

În prezent, nu există un vaccin TBC eficient pentru adulți, doar unul pentru copii, iar producătorii de medicamente au găsit prea puține stimulente să investească pe teren, în ciuda creșterii alarmante a formelor rezistente la antibiotice ale bolii. Când noul medicament contra tuberculozei Johnson & Johnson a fost introdus pe piață în 2012, acesta a fost primul care a fost aprobat în 40 de ani.

Până în prezent, TB pur și simplu nu s-a răspândit în întreaga lume – țări bogate și sărace deopotrivă – în același mod în care se răspândește COVID-19. TB afectează copleșitor oamenii săraci din țările sărace: peste 95% din cazuri și decese cauzate de boală se întâmplă în țările în curs de dezvoltare, potrivit OMS.

„Nu sunt percepute în majoritatea lumii occidentale ca fiind problema noastră: este problema lor”, a spus Ditiu.

Ea a sugerat că pandemia coronavirusă poate determina oamenii să realizeze că bolile transmise în aer, inclusiv tuberculoza, „nu cunosc granițe” și ar trebui privite ca o amenințare pentru întreaga lume.

„Coronavirusul este mult mai contagios decât TBC și trebuie să fim atenți la asta. Cu toate acestea, TBC ucide aproximativ 4.000 de oameni pe zi. Nu este o glumă.”

În jur de 3.000 de bolnavi de tuberculoză din România nu au fost diagnosticaţi, din cauza epidemiei, spun reprezentanții Angeției Stop TB. Un bolnav de tuberculoză poate infecta până la 15 oameni, iar „Stop TB” recomandă testarea simultană pentru Covid-19 şi tuberculoză.

Scăderea diagnosticării este provocată de restricţiile de circulaţie. Tuberculoza este însă o boală extrem de contagioasă şi există pericolul ca 2.500 – 3.000 de români nediagnosticaţi să îi infecteze pe cei din jurul lor.

Pentru a evita un dezastru pe termen lung, şefa agenţiei Stop TB propune ca, la nivel mondial, cei suspectaţi de infectare cu noul coronavirus să fie testaţi şi pentru tuberculoză. Mai ales că simptomele bolilor sunt comune.

ani, cazuri, milioane, tuberculoza

blank