Dan Voiculescu reacționează dur după declarațiile controversate făcute de consiliera lui Dacian Cioloș, Oana Bogdan, afirmând pe blogul personal că garantarea proprietății este o valoare fundamentală a democrației, iar renunțarea la ea ar reprezenta „un uriaș pas înapoi”.

„“Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate.” Această declarație, aparținând unui lider al partidului condus de Dacian Cioloș, a fost deja amplu preluată în presă.

Inițial, mi-am zis “mare ți-e grădina!” și am sperat că este doar o gafă, o greșeală de exprimare, ce va fi cât mai repede îndreptată. Însă intervenția de astăzi a domnului Cioloș, care a susținut ideile marxiste ale tinerei sale colege, m-a pus serios pe gânduri.

Garantarea proprietății este o valoare fundamentală a democrației. În lipsa ei, libertatea însăși rămâne doar un concept fără conținut. Declarații de tipul celei asumate de un fost premier și comisar european sunt de o gravitate extremă.

“Renunțăm la proprietate?!” Fie că suntem umaniști, liberali sau socialiști, răspunsul la această întrebare ne împarte în democrați și nedemocrați.

Citeste si...  Dragnea: Mitingul din 10 august a fost o tentativă de lovitură de stat eşuată

Sper că atât liderii onești ai societății civile, cât și reprezentanții instituțiilor fundamentale ale democratiei (Parlament, Președinție, Guvern, CSM etc.) se vor exprima tranșant referitor la obiectivul “renunțării la proprietate”, girat de Dacian Cioloș.

Fără o reacție rapidă și fermă, asemenea idei se vor insinua gradual în dezbaterea publică și își vor construi o legitimitate care ne va delegitima democrația. Anii 40-50 din secolul trecut sunt un precedent din care încă mai avem de învățat.

Este renunțarea la proprietate un pas important al omenirii? Da. Un uriaș pas înapoi.”, scrie Voiculescu pe blog.

Oana-Maria Bogdan, membră în conducerea centrală a PLUS și despre care Dacian Cioloș susține că este „roata motrice” din spatele partidului, este promotoarea unor idei precum desființarea proprietății private și renunțarea la viața de cuplu în favoarea traiului în grup.