Economic, Featured

Voiculescu, despre taxa pe lacomie: E sabie cu doua taisuri

În contextul în care tensiunile dintre Guvern și mediul de afaceri continuă să se acutizeze din cauza aplicării taxei pe lăcomie, Dan Voiculescu atrage atenția pe blogul personal că actul normativ „combină unele reglementări absolut necesare cu altele mai puțin oportune, care pot genera anumite dezechilibre economice.”

„Tensiunile dintre Guvern și mediul de afaceri generate de aplicarea Ordonanței de urgență nr.114/2018 (“taxa pe lăcomie”) continuă să se acutizeze.

Actul normativ în discuție combină unele reglementări absolut necesare cu altele mai puțin oportune, care pot genera anumite dezechilibre economice. Am convingerea că, în cele din urmă, se vor face corecțiile necesare.

Dar problema cu adevărat gravă este conflictul deschis dintre Ministrul Finanțelor și majoritatea agenților economici.

Animat, cred, de bune intenții, purtat de valul tinereții și al propriilor obiective politice, domnul Teodorovici riscă să alunece în zona autoritarismului guvernamental, adâncindu-se în spirala conflictului cronic.

În economia funcțională a unui stat democratic, Guvernul nu este adversarul pieței. Ministrul de Finanțe este partenerul, nu dirigintele agenților economici. Politica fiscală nu se reduce doar la “a lua de la multinaționale” pentru a echilibra bugetul (și nu cred că pot fi suspectat de partizanat). Taxele nu se introduc peste noapte, pentru a reduce posibilitățile de reacție din partea mediului de afaceri.

Orice student la ASE – am avut și eu privilegiul de a îndruma câteva generații – știe că un regim fiscal fundamentat exclusiv pe sancțiune, stimulează evaziunea în toate formele sale.

Este firesc ca domnul Teodorovici să solicite agenților economici o conduită fiscală corectă, de natură să asigure finanțarea optimă a bugetului public. Dar, la rândul său, are și responsabilitatea instituțională de a oferi deschidere, transparență și predictibilitate.”, scrie Dan Voiculescu pe blogul personal.

blank