Medical

Virozele respiratorii aduc la doctor tot mai mulți pacienți. Medicii atenționează: ”Nu luați antibiotice”

Schimbările bruște de temperatură, diferența mare temperatură dintre zi și noapte face ca numărul cazurilor de răceală să crească, iar prezentările la camerele de gardă ale spitalelor și la medicii de familie să fie mai numeroase începând din octombrie. Și pentru că nu vorbim de boli grave, ci mai degrabă de răceli banale, medicii atenționează: ”Nu luați antibiotice!”.

Preșcolarii, mai mare risc de a răci frecvent

Preșcolarii au cel mai mare risc de a răci frecvent, dar chiar și adulții sănătoși se pot aștepta la câteva răceli în fiecare an. Cei mai mulți oameni se pot recupera de la o răceală comună în aproximativ o săptămână. Dar, dacă simptomele nu se îmbunătățesc, se impune vizita la medic.

Prezentările la camerele de gardă ale spitalelor de copii au crescut cu aproape 10 %, iar unii dintre pacienți necesită internare. Cu toate acestea, nu putem vorbi despre o situație neașteptată, a explicat pentru Libertatea, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”, dr Elena Petrișor. ”Este o creștere a numărului de cazuri de viroze la copii, dar se încadrează în media obișnuită a acestui sezon. Cam între 5 și 10 la sută dintre copiii care ajung la spital sunt internați din cauza unor complicații”, spune medicul.

Și la cabinetele medicilor de familie sunt mai mulți pacienți

”Vorbim despre o ușoară o creștere a numărului de cazuri de viroze, răceli. Avem ceva mai mulți pacienți răciți, dar este ceva normal în acest sezon. Ceea ce nu este normal și aș vrea să insist asupra acestui aspect este automedicația cu antibiotice. Dacă este vorba despre o viroză, antibioticele nu vor ajută la nimic, şi chiar dacă este vorba despre o infecţie bacteriană, există anumite antibiotice care se dau în regim empiric, până la elaborarea unui tratament ţintit pe germen. Oameni buni, oameni dragi, nu luați antibiotic decât la recomandarea medicului. Vă rog mult”, spune medicul Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Sunt peste 400 de virusuri care pot afecta tractul respirator în acest sezon și care provoacă virozele respiratorii. Copiii pot avea mai multe episoade decât adulții. Aceste infecții virale sunt contagioase în primele doua zile de la apariția simptomelor.Este și momentul în care se răspândește boala, de la un copil la altul dacă stau în colectivitate, în familie, la serviciu, în mijloacele de transport și chiar punând mâna pe o clanță infectată sau pe un alt obiect contaminat de persoanele bolnave care nu s-au spălat pe mâini după ce și-au șters nasul ori au strănutat. De aceea spălarea mâinilor este una dintre măsurile elementare de igienă și totodată cele mai eficiente în prevenirea răspândirii virozelor, mai spune medicul Rodica Tănăsescu.

O astfel de răceală trece în cel mult șapte zile fără medicamente sau cu anumite medicamente simptomatice. Boala poate debuta cu febră, nas înfundat și secreții, cu dureri în gât, dureri de cap sau musculare. Dar, aceste simptome pot lipsi sau pot fi suportabile.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor transmisibile începe săptămâna viitoare supravegherea națională a infecțiilor acute respiratorii și a gripei Supravegherea națională a cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonii, gripă începe de săptămâna viitoare, iar de la sfârșitul lunii octombrie poate începe vaccinarea împotriva gripei, după cum recomandă OMS pentru sezonul gripal 2017-2018.

blank