La fel ca și Traian Băsescu, și Liviu Dragnea a încercat să-și controleze partidul cu ajutorul femeilor din jurul lui. Doar că pe termen lung, strategia s-a dovedit a fi una deficitară, pentru că în momentele de intensitate crescută, acestea au părăsit nava una câte una. Nu prin trădare, ci prin cedare psihică.

Sevil Shaided o prezenţă fadă, fără ego şi ambiţii personale, a fost prima opţiune a lui Dragnea pentru preluarea Guvernului, dar Klaus Iohannis a găsit imediat motive să o scoată din ecuaţia principală. Dragnea a insistat şi a păstrat-o într-o funcţie cheie, la ministerul Dezvoltării. Presiunile şi atacurile la care a fost supusă constant au făcut-o să cedeze în cele din urmă. Shaideh a părăsit postul de ministru arătând jurnaliştilor urmele de la perfuzii, în ciuda efortului disperat al şefului său de a o menţine la butoane. Au urmat amazoanele Carmen Dan şi Viorica Dăncilă.
 
Dacă prima încă rezistă destoinic în tranşeele de la MAI, cea de-a doua este pe urmele colegei Shaideh. Potrivit unor surse guvernamentale, aceasta ar fi epuizată psihic. În momentul de faţă ea ar urma un tratament medicamentos, care să o ajute să facă faţă stresului cotidian şi ar suferi destul de des atacuri de panică. În acest context, păstrarea ei în funcţia supremă în Guvern este pusă sub semnul întrebării.
 
Aceleaşi surse mi-au povestit că Dăncilă a avut mai multe momente în care a dorit să renunţe la scaunul de premier, dar Liviu Dragnea a obligat-o să rămână. De altfel pe cei doi îi leagă foarte multe şi din punct de vedere al business-urilor personale. Cu toate acestea, preşedintele PSD este conştient că Viorica Dăncilă nu va mai rezista mult pentru că sănătatea ei este pusă în pericol şi a început deja să caute resurse în interior pentru a o înlocui. Mai mult decât atât, cea pe care chiar el a promovat-o i-ar fi dat un ultimatum: rămâne în funcţie cu condiţia să nu i se impună niciun proiect controversate, cu impact major în rândul opiniei publice sau găseşte pe altcineva până în luna noimebrie, conform dezvăluirilor sursei menţionate. În prima linie sunt Eugen Orlando Teodorovici, care se bucură de o susţinere consistentă din zona de business a partidului, Paul Stănescu, din delegaţia baronilor din Sud, Mihai Fifor, eternul potenţial premier, pe care Dragnea îl consideră o ameninţare din punct de vedere al capitalului de imagien, dar şi mai nou Victor Negrescu.
 
 
Acesta din urmă are o susţinere serioasă din zona serviciilor de informaţii. Tatăl său este fost ambasador, iar fratele ofiţer SRI. De altfel, Negrescu s-a trezit europarlamentar la doar 31 de ani şi apoi ministru, fără să aibă prea multă activitate în PSD. Un alt nume pe care Dragnea încă îl ia în calcul este Carmen Dan, doar că aceasta ar fi carne de tun pentru Iohannis, care ar avea foarte multe motive să o respingă şi ar avea şi subiect pentru a-şi face campanie.
 
Lista este însă deschisă şi probabil în curând un nume complet neaşteptat ne va lua din nou prin surprindere. Doar că se apropie preşedinţia la Consiliul UE şi nu prea mai este loc de glume sinistre din partea social democraţilor pentru că nici partenerii noştri externi nu mai sunt dispuşi să lase totul la voia întâmplării.
 
În această ecuaţie, există o singură certitudine: că Viorica Dăncilă îşi doreşte să plece de la conducerea Guvernului şi că zilele ei în fruntea executivului sunt numărate. Dacă Dragnea va rezista la conducerea PSD, impunându-i „supusei ” sale proiectul aministiei şi graţierii înainte de plecare, atunci el va avea în continuare un cuvânt greu de spus în alegerea premierului. Dacă nu, cariera lui politică se încheie şi va intra în tomberonul istoriei şefilor PSD, care s-au îngropat singuri prin negocieri la mai multe capete.
Citeste si...
Vezi când o vei putea vedea, din nou, la televizor, pe Simona Gherghe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.